IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Германия наближава пълна заетост

Броят на трайно безработните в страната намалява, което не се е случвало досега, по думите на германския икономически министър

22:23 | 25.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Германия наближава пълна заетост

Немският икономически министър Райнер Брюдерле даде оптимистични оценки за растежа на икономиката и заяви, че Германия скоро може да постигне пълна заетост, предаде BBC.

Според него немските домакинства са започнали да увеличават своите разходи, което е знак за укрепване на вътрешното потребление.

По-рано през тази седмица стана ясно, че бизнес доверието в Германия се е повишило до рекордно високи нива, като е прескочило предишния си максимум от 2007 г.

Икономическият оптимизъм за Германия е в рязък контраст с несигурността, която обгръща някои от периферните страни в еврозоната, които се борят с големите си дългове.

Еврото поевтиня с повече от три цента спрямо долара през тази седмица заради страховете, че ирландската дългова криза може да се разпространи и в други европейски страни с високи бюджетни дефицити, като Португалия и Испания.

Ирландия води преговори с Европейския съюз и Международния валутен фонд за спасителен заем, чиято стойност се очаква да бъде около 85 млрд. евро.

Германският икономически министър посочи, че независимо от факта, че много от германците са недоволни, страната ще участва в спасителната операция за Ирландия.

Инвестициите и потреблението в Германия се увеличиха силно през третото тримесечие, като Брюдерле уточнява, че вътрешното търсене вече допринася за над половината от растежа на немската икономика.

Според правителствени прогнози 90% от икономическия ръст за 2011 ще дойдат от вътрешно потребление. Това е от значение, защото Германия е втория по големина износител в света и често е обвинявана, че икономиката й зависи твърде силно от износа заради спестовността на немските потребители.

По думите на Брюдерле пазарът на труда в страната е в добро състояние, като безработните са намалели от пет на три милиона души.

„Дори броят на трайно безработните намалява, което никога не се е случвало в миналото”, допълни той и заяви, че очаква скоро икономиката да постигне пълна заетост.

Германската икономика нарасна с 0,7% между юли и септември в сравнение със средните за еврозоната темпове на растеж от 0,4%.

През второто тримесечие бе постигнат рекорден ръст от 2,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
kato dominant na EU, na koeto prodajnite i marzelivi frantsuzi she se protivopostaviatGermania nai-veroiatno shte izgradi zona v koiato shte vleznat severnite darjavi i shte vavedat nova valuta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
rainmaker
преди 13 години
i kak pri tova polojenie Germania da ostavi evroto?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още