IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Auerbach Grayson: Борсата в Южна Корея може да скочи с до 20%

Moody’s, Fitch и Standard & Poor’s заявиха, че кредитният рейтинг на Южна Корея няма да бъде засегнат от артилерийската престрелка със Северна Корея

10:33 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Auerbach Grayson: Борсата в Южна Корея може да скочи с до 20%

Нападението на Северна Корея над Южна е имало „символично значение“, но няма да доведе до война в пълния смисъл на думата. Това посочва пред CNBC Ричард Ким, който е ръководител на звеното на американската брокерска къща Auerbach Grayson в Южна Корея. 

Той прогнозира, че фондовата борса в Сеул може да отбележи ръст от до 20% в краткосрочен план, като според Ким компании като Samsung, Korea Exchange Bank и Woori Finance Holdings са сред добрите инвестиционни възможности.

Auerbach Grayson изпълнява поръчки за търговия предимно с ценни книжа на компании, базирани извън САЩ.

Борсовите индекси в Сеул се движат с незначителни изменения малко преди края на днешната сесия, след като в самото начало на търговията водещият индекс Kospi потъна с 2,3% заради артилерийската престрелка между Северна и Южна Корея вчера.

Финансовото министерство на Южна Корея съобщи днес, че ще предостави „достатъчна“ ликвидност в местна и чуждестранна валута, в случай че се наложи да предпазва финансовите пазари в страната от всякакви сътресения заради напрежението със Северна Корея, пише Bloomberg.

След края на извънредното заседание на финансовото министерство и централна банка на Южна Корея днес стана ясно, че двете институции имат готовност да действат бързо, в случай че се появи паника на финансовите пазари предвид ситуацията.

Рейтинговите агенции Moody’s, Fitch и Standard & Poor’s заявиха днес, че кредитният рейтинг на Южна Корея няма да бъде засегнат от вчерашните събития.

Интересът към Южна Корея се увеличи през последната година, защото в нея инвеститорите виждат алтернатива на Бразилия, Индия и Китай. Според анализатори политическата обстановка в страната е стабилна и инвестиционната среда е благоприятна за чужденци.

Борсата в Южна Корея бе засегната през пролетта, когато южнокорейски военен кораб бе потопен, за което Сеул обвини Северна Корея. Сегашната ситуация обаче е по-обезпокоителна, защото в Северна Корея се готви предаване на властта от сегашния върховен ръководител на страната Ким Чен Ир на неговия най-малък син Ким Чен Ун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още