IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на борсите в Азия след артилерийска престрелка между Северна и Южна Корея

Растящото военно напрежение между двете страни и очакванията за затягане на паричната политика в Китай понижиха силно борсите в региона

12:47 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на борсите в Азия след артилерийска престрелка между Северна и Южна Корея

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион се понижиха силно днес и паднаха до най-ниските си нива за последните пет седмици, след като централната банка и министерството на финансите на Южна Корея насрочиха извънредни заседания заради станалите тази нощ артилерийски престрелки със Северна Корея.

Дълговата криза в Ирландия и спекулациите за по-нататъшно затягане на паричната политика в Китай междувременно продължиха да оказват натиск върху фондовите борси в региона, пише Bloomberg. Финансовите пазари в Япония бяха затворени заради честването на национален празник.

Растящото военно напрежение между Северна и Южна Корея понижи регионалния индекс MSCI Asia Pacific, с изключение на Япония, с 2,2% до 454,28 пункта. Борсовият показател е на път да завърши сесията на най-ниското си ниво от 5 октомври насам.

Водещият борсов индекс в Сеул Kospi се понижи с 0,8% до 1 928,94 пункта. Австралийският S&P/ASX 200 и новозеландският NZX 50 загубиха по 1,2%, като и трите фондови борси бяха затворени след новините за артилерийския обстрел от Северна Корея, на който Южна Корея е отговорила.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 2,7% до 22 896,14 пункта, което е най-силният му спад от май насам. В Китай Shanghai Composite потъна с 1,9% до 2 828,28 пункта заради спекулации, че централната банка ще увеличи отново основния си лихвен процент скоро заради високата инфлация в страната.

През миналата седмица китайското правителство обяви, че ще продава зърно, масло и захар, за да може да овладее растящите цени на хранителните продукти, при които инфлацията прескочи 10% на годишна база. Китайската централна банка увеличи изискването за резервите на търговските банки в страната за пети път в края на миналата седмица като мярка за изтегляне на пари от банковата система.

В средата на октомври централната банка неочаквано повиши основния си лихвен процент от 2,25% на 2,5%. Акциите на китайските банки се наредиха сред най-губещите днес заради публикации, че са близо да достигнат лимита на своето кредитиране за тази година, определен от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още