IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата нестабилност в Ирландия понижи цената на петрола

Петролът поевтинява за втори пореден ден и цената му кръжи около 81 долара за барел

09:30 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Политическата нестабилност в Ирландия понижи цената на петрола

Ирландската дългова криза отново разпали негативизма на световните финансови пазари, след като ирландският премиер Брайън Коуен обяви в понеделник, че в началото на следващата година в страната ще бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.

Политическата нестабилност в Ирландия понижи курса на еврото и намали търсенето на рискови активи, в резултат на което цената на петрола се понижи с до 1% в днешната търговия, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтиня с 0,3, или 24 цента, до 81,74 долара за барел вчера, след като щатският долар засили своите позиции срещу еврото. В днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса той губи още 0,7% до 81,21 долара за барел.

Правителството на Ирландия уточни, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат проведени едва след като страната приеме бюджета и се уточнят подробностите около спасителния план за страната.

Негативизмът на финансовите пазари се засили заради опасения, че ако не бъде овладяна навреме, дълговата криза в Ирландия и Гърция може да обхване и другите две задлъжнели периферни страни от еврозоната – Португалия и Испания.

Преговорите между Ирландия, Европейския съюз и Международния валутен фонд за отпускане на финансова помощ трябва да приключат до края на този месец, по думите на европейския комисар за икономическите въпроси Оли Рен.

Въпреки неговите уверения несигурността, породена от фискалната криза, повиши търсенето на долари, които се считат за по-безрискови активи, което намали интереса към суровините, които се търгуват в долари.

В резултат на това петролът сорт брент поевтинява с 0,6% до 83,42 долара за барел днес, след като вчера цената му се понижи с 0,5% до 83,96 долара за барел.

Златото с незабавна доставка поевтинява с 0,3% до 1 362,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още