IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазлив оптимизъм задържа индексите в САЩ нагоре

Водещите индекси приключиха седмицата без сериозни изменения

23:16 | 19.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предпазлив оптимизъм задържа индексите в САЩ нагоре

Борсовата сесия в САЩ завърши с леки повишения на индексите на фона на поредния ход за затягане на паричната политика в Китай и преговорите за отпускане на спасителен заем за Ирландия.

При липсата на икономически данни за САЩ инвеститорите насочиха своето внимание изцяло към развитието на дълговата криза в Европа и изненадващия ход на Китайската централна банка за увеличение на банковите резерви.

То е петото от началото на тази година, като те нарастват с още 0,5 процентни пункта като част от мерките за изтегляне на ликвидност от банковата система и икономиката.

Междувременно председателят на Федералния резерв Бен Бернанке защити във Франкфурт паричната политика на централната банка на САЩ по време на конференция, организирана от Европейската централна банка и посветена на паричната политика.

В началото на този месец Федералният резерв реши да инжектира още близо 600 млрд долара в банковата система на САЩ чрез покупката на държавни ценни книжа. Това доведе до остри критики от някои развиващи се икономики, които се опасяват от притока на спекулативни капиталови потоци.

В речта си Бернанке защити програмата за изкупуване на активи и посочи, че стратегията е дала добър резултат в миналото и може да помогне за намаляване на безработицата в САЩ.

Освен това Бернанке заяви, че като занижава изкуствено курса на своята валута, Китай излага цялата световна икономика на риск.

Покупки на акции в края на сесията помогнаха на ценово-претегления индекс Dow Jones Industrial Average да се повиши с 0,2% до 11 203,55 пункта. По-широкият S&P 500 нарасна с 0,3% до 1 199,73 пункта, а индексът на всички компании от Nasdaq – Nasdaq Composite, добави 0,2% до 2 518,12 пункта.

Сесията в четвъртък завърши със силно повишение на трите водещи индекса от 1,5% заради силния борсов дебют на General Motors. Автомобилната компания привлече 20,1 млрд. долара от своето първично публично предлагане в сряда, което го направи най-голямото в историята на САЩ.

Акциите на General Motors поскъпнаха с 0,2% до 34,62 долара на Нюйоркската фондова борса днес. Добре се представиха и акциите на Dell, които поскъпнаха с 1,7% до 13,90 долара, след като компанията обяви над 140% увеличение на своята печалба през миналото тримесечие.

От началото на седмицата Dow Jones IA е добавил 0,1%, докато S&P 500 и Nasdaq Composite останаха през промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 19.11.10 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още