IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите индекси в Китай се сринаха с над 5%

Опасенията, че предстои ново повишение на основния лихвен процент в Китай, предизвикаха понижения на всички водещи индекси в азиатско-тихоокеанския регион

11:53 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите индекси в Китай се сринаха с над 5%

Със силен спад на водещите борсови индекси завърши днешната сесия в азиатско-тихоокеанския регион, след като опасенията за ново затягане на паричната политика в Китай се подновиха с пълна сила.

Най-губещ стана широкият китайски индекс Shanghai Composite, който потъна с 5,2% заради тревоги, че скоро предстои ново увеличение на основната лихва във втората по големина икономика в света.

Разпродажбите на акции, предизвикани от тези опасения, засегнаха всички водещи индекси в региона, а заедно с тях рязко се понижиха и цените на индустриалните метали и енергийните суровини.

Песимизмът на финансовите пазари се засили и от растящите очаквания, че Ирландия няма да успее да избегне фалит, което доведе до силно понижение в курса на еврото.

Междувременно днес приключи срещата на върха в Сеул на 20-те най-големи икономики в света, но те не успяха да се договорят за големите търговски дисбаланси, които застрашават глобалната икономика.

Според информационните агенции заключителната декларация от срещата на Г-20 е твърде неясна, като решенията по много от важните икономически въпроси са отложени за следващата среща на групата.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, губи 1,4% до 132,32 пункта.

На борсата в Шанхай Shanghai Composite се понижи с 5,2% до 2 985,44 пункта, отбелязвайки най-силния си спад от август 2009 г. насам. През октомври Китайската централна банка неочаквано повиши основния си лихвен процент от 2,25 на 2,5%, но след вчерашните данни за ускоряването на инфлацията в Китай се засилиха очакванията, че предстои ново повишение на лихвата скоро.

Банките бяха сред най-губещите акции не само на борсите в Китай, но и в целия регион. Според средните прогнози на анализатори, интервюирани от Bloomberg, Китайската централна банка може да вдигне своя основен лихвен процент до 2,75% от сегашните 2,5% до края на годината.

На борсата в Токио Nikkei 225 загуби 1,4% до 9 724 пункта, докато в Хонконг Hang Seng се понижи силно с 1,8 на сто до 24 265,90 пункта. Цената на медта с доставка след три месеца падна с близо 3%, докато захарта поевтиня с близо 5%. Индексът на сините чипове в Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,8% до 4 692,7 пункта, а в Южна Корея Kospi отстъпи с 0,1% до 1 913,12 пункта.

MSCI Asia Pacific се е понижил с 1,8% през тази седмица, което е най-силният му седмичен спад от август насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още