IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разнопосочна сесия за борсите в Азия

Банките изведоха Nikkei 225 на положителна територия, но затягането на паричната политика в Китай понижи индексите в Шанхай и Хонконг

12:22 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разнопосочна сесия за борсите в Азия

Днешната сесия донесе разнопосочни движения на борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион. Финансовите компании изведоха водещия японски индекс Nikkei 225 на положителна територия, докато негативната нотка на фондовите пазари в Китай и Хонконг се запази за втори пореден ден, след като се появи информация, че Китайската централна банка е повишила минималните задължителни резерви на големите търговски банки.

Финансовите регулатори в Китай обявиха вчера, че ще затегнат контрола върху капиталовите потоци към страната, а днес се появи информация, че размерът на минималните задължителни резерви на някои от големите китайски банки се ще повиши от 15 ноември като средство за ограничаване на ликвидността в банковата система на страната.

В Хонконг Hang Seng загуби 0,9% до 24 500,61 пункта, докато широкият китайски борсов индекс Shanghai Composite се понижи с 0,6% до 3 115,3 пункта. Финансовите компании и тези от сектора на недвижимите имоти бяха сред най-губещите. За това помогнаха и новината, че цените на жилищата в страната са се увеличили през октомври с най-слабото си темпо за последните десет месеца.

Утре се очакват данните за инфлацията в Китай през октомври, като според някои прогнози тя е скочила до 4,4% в сравнение с 3,6% през септември. Целта на правителството е да поддържа годишните темпове на поскъпването на потребителските стоки и услуги на ниво от 3%.

Икономическите данни за Китай от днес показаха, че търговският излишък на страната е нараснал до 27,1 млрд. долара през октомври.

Банките се наредиха сред най-добре представилите се компании на борсата в Токио, където Nikkei 225 се повиши с 1,4% до 9 830,52 пункта, което е най-високото му ниво за последните три месеца. Той стана и най-добре представилият се национален индекс в региона днес.

Смесено бе представянето на останалите фондови борси в региона след силния им ръст, продължил през шест поредни сесии до началото на тази седмица. В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,9% до 4 699,80 пункта, но в Южна Корея Kospi добави 1,1% до 1 967,85 пункта. Инвеститорите очакват резултатите от срещата на лидерите на 20-те най-големи икономики в света, която започва утре в столицата на Южна Корея.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific загуби 0,2% до 134,93 пункта. Индексът, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се е повишил с 3,3% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още