IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Цветков: Китай ни кани да се включим в проект за скоростен влак

Възможна е приватизация на БДЖ, особено при товарните превози, каза министърът

11:40 | 04.11.10 г. 1
Ал. Цветков: Китай ни кани да се включим в проект за скоростен влак

Страната ни е получила покана да се включи в проект за високоскоростна железопътна линия от Китай през Турция и България за страните от Централна и Западна Европа. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков пред БНТ.

Той уточни, че българската страна е изразила готовност да започнат разговори на техническо ниво за изясняване на всички условия по проекта.

През март Китай обяви идеята си да разшири железопътната си високоскоростна мрежа чак до Европа. Тогава представители на китайските власти посочиха, че се обмисля построяването на две линии - едната през Индия, Пакистан и Близкия Изток, а втората – до Германия през Русия.

Цветков коментира и евентуална възможност за приватизация на БДЖ. Според него това не е невъзможен вариант, особено при товарните превози. На този етап обаче този въпрос не стои на дневен ред. Целта на националния превозвач е постигане на положителен финансов резултат.

Той уточни, че до средата на ноември трябва да излязат и резултатите от назначената от него проверка за състоянието на железниците.

"Назначих проверка, която да провери цялостното ниво на качеството на ремонтите, на контрола в БДЖ, на системите за безопасност. Тази проверка ще приключи в средата на ноември и ще имаме яснота дали всичко в БДЖ е нормално и дали можем да сме спокойно, когато пътуваме с железниците и да знаем, че всички системи функционират нормално“, заяви министър Цветков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Чърчил
преди 13 години
китайците са страшни, но от сега може да се каже коя отсечка ще се построи най-бавно, най-некачествено и в последствие ще е най-бавна при преминаване. китайците просто си нямат представа с какво ще се сблъскат - Великата китайска стена ряпа да яде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още