IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците постигнаха голяма изборна победа в САЩ

Благодарение на разочарованието от кризата, републиканците спечелиха пълно мнозинство в Камарата на представителите, както и няколко губернаторски поста

08:53 | 03.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Републиканците постигнаха голяма изборна победа в САЩ

Разочарованите от продължаващата вече три години икономическа криза американци обърнаха гръб на партията на президента Барак Обама и масово подкрепиха републиканската партия на провелите се вчера междинни избори.

Две години след впечатляващата победа на Обама гласоподавателите показаха неодобрението си за случващото се с икономиката на страната. В резултат на това статистиците отчитат най-рязкото преминаване на властта от едната към другата партия от 1994 година.

Гласовете за републиканците им позволиха да вземат от демократите 50 места в Камарата на представителите, което е доста повече от 39-те места, от които те се нуждаеха за придобиването на пълно мнозинство.

Последната рязка промяна на статуквото е от 1994 година, когато републиканците са успели да спечелят 54 места в Камарата по време на управлението на Клинтън, пише Ройтерс.

„Новото ни мнозинство ще бъде готово да върши нещата по различен начин“, заяви след победата Джон Бонър, който се очаква да бъде новият председател на Камарата на представителите. „Започваме с ограничаване на разходите, а не с тяхното увеличаване, ще ограничаваме ролята на държавата, вместо да я увеличаваме и ще реформираме начина, по който работи Конгреса“, посочи той.

Според анализатори победата на републиканците вероятно ще доведе до доста труден процес на вземане на решения от законодателните органи. Причината за това е, че партията се противопоставя на повечето идеи на президента демократ Барак Обама за борба с икономическата криза.

Вчера американците гласуваха за всички 435 места в Камарата на представителите, за 37 от общо 100 сенаторски места и за губернатори на 37 от общо 50-те щата на страната.

След изборите републиканците ще разполагат с 228 места в Камарата на представителите и с 46 сенатора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
parvoto neshto koeto obeshtaha da napraviat e da blokirat zdravnata reforma na Obunga i da sprat processa na bankovoto reguliranesled koeto shte blokirat sotsialnite razhodi - naprimer pomoshtite za bezrabotni. Republikantsite smiatat 4e pomoshta za bezrabotitsa e vredna proneje pravila bezrabotnite mnogo pridir4ivi pri tarseneto na rabota, demek ako niama pomosht za bezrabotitsa shte priemesh kakvoto ti podhvarliat bez mnogo-mnogo da se 4udish
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Не вярвам нещо съществено да се промени. Демократите все още имат мнозинство в горната камара - сената, а Обама има право на вето. Което прави почти невъзможно републиканците да прокарат каквото и да е. Освен разбира се, риторика за силен долар и малко държава на висок глас. Е, вярно, в днешно време важно да си гласовит, но все пак фундаменталните фактори не са в тяхна полза. И планината от дългове може да бъде стопена най-лесно чрез инфлация, а не чрез силен долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Господа американци, хаирлия да ви е...., и както се казва в оня виц, отпред змия, отзад магаре....Наслука :))) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още