IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси продължават нагоре за втора поредна сесия

Акциите на оператора на фондовата борса в Сидни ASX се повишиха с 19% след новината за евентуалното й сливане с тази в Сигнапур

11:35 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси продължават нагоре за втора поредна сесия

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион продължават да се движат нагоре за втора поредна сесия, след като стана ясно, че фондовата борса в Сингапур е на път да купи тази в Австралия за сумата от 8,4 млрд. австралийски долара (8,3 млрд. щатски долара).

Двете борси са съответно втора и трета по големина в региона, като се очаква чрез тяхното обединение да се съкратят разходи за около 30 млн. долара. Акциите на борсовия оператор ASX, който е собственик на фондовата борса в Сидни, се повишиха с 19% до 41,75 австралийски долара след новината.

Междувременно, поскъпването на металите и енергийните суровини подкрепи акциите от минния и добивния и енергийния сектор. Цените на суровините, които се търгуват в щатски долари, се повишиха, повлияни от понижението на долара срещу основните валути, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни и Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 1,3% до 131,60 пункта. През миналата седмица той се понижи с 1,7% заради поредицата от пет негативни сесии.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 1,3% до 4 710 пункта, а в Сингапур Straits Times добави 0,5% до 3 187,88 пункта. Акциите на оператора на Сингапурската фондова борса поевтиняха с 4,4 на сто. Сливането на двете фондови борси ще създаде петия по големина борсов оператор в света.

В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,5% до 23 637,56 пункта, докато в Южна Корея Kospi се повиши с 1% до 1 915,71 пункта заради доброто представяне на енергийните компании. В Китай Shanghai Composite скочи с 2,6% до 3 051,42 пункта, отбелязвайки най-високото си ниво за последните шест месеца.

За това помогнаха добрите финансови резултати на производителя на потребителска електроника Gree Electric и производителя на въглища Jiangxi Copper. През миналата седмица Китайската централна банка неочаквано повиши основния си лихвен процент до 2,5%, но въпреки това Shanghai Composite е добавил 15% от началото на октомври, което го прави най-добре представящият се индекс в региона.

В Япония обаче Nikkei 225 се понижи с 0,3% до 9 401,16 пункта заради поскъпването на йената, което се отрази негативно на акциите на компаниите износителки. Японската валута кръжи около най-високите си нива срещу щатския долар за последните 15 години заради очакваните допълнителни мерки от страна на Федералния резерв за увеличаване на ликвидността в щатската икономика през следващия месец.

Азиатските валути се повишиха срещу щатския долар, след като финансовите министри на страните от Г-20 се ангажираха след срещата си в Южна Корея този уикенд да не прибягват до обезценка на своите валути с цел стимулиране растежа на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още