IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръбите на Росатом за АЕЦ “Козлодуй” пристигнаха

Очаква се благодарение на спешната доставка ремонтът на VI блок на централата да бъде завършен в срок

11:47 | 23.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Тръбите на Росатом за АЕЦ “Козлодуй” пристигнаха

Късно снощи с извънреден полет на летище София са пристигнали тръбите за АЕЦ “Козлодуй”. Извънредното количество сервоприводи за системата за безопасност на блока е било изработено за една от строящите се АЕЦ в Русия.

За отбелязване е, че единствено Русия, която изпълнява мащабна програма за строителство на атомни електрически централи (в момента се строят 10 енергоблока) на своя територия, може да изпълни такава операция по спешна доставка. При други доставчици срокът за доставката би бил еднакъв с този за изработката на пратката, тоест, 6-8 месеца.

Гаранционният срок на оборудоването в „Козлодуй”, което сега се подменя по спешност, е изтекъл още преди 3 години. Бързата подмяна на сервоприводите стана възможна единствено благодарение добрата воля на Русия, която се стреми да помогне на своя стратегически партньор – България.

Очаква се монтажът на пристигналото оборудване да продължи около седмица. Така ремонтът на VІ блок може да завърши в срок – до края на месеца.

Според експерти забавянето му може да доведе до загуби от 1,4 млн. лева дневно, или общо между 250 и 330 млн. лева, ако доставката беше извършена в обичайните срокове, тоест, 6-8 месеца.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още