IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ атакува китайския юан от друга страна

Г20 трябва да се споразумеят за ограничаване на търговските дефицити и излишъци, които създават дисбаланси в световната икономика, заяви финансовият министър Тимъти Гайтнър

17:24 | 22.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
САЩ атакува китайския юан от друга страна

Вашингтон предприе нова атака в опита си да накара Пекин да позволи на валутата си да се повиши, призовавайки страните от Г20 да се съгласят с въвеждане на ограничение за излишъка по текущата сметка, пише Financial Times.

САЩ отдавна иска по-бързо и устойчиво повишаване на курса на юана, но Пекин упорито се съпротивлява за договарянето на конкретни цели.

За да се преодолее този застой, американският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви, че Г20 трябва да се споразумеят за ограничаване на търговските дефицити и излишъци, които създават дисбаланси в световната икономика.

“Страните от Г20 с раздути излишъци трябва да приемат структурни, фискални и валутни политики, за да подкрепят вътрешните източници на растеж и глобалното търсене“, казва Гайтнър.

С насърчаване на вътрешното търсене и увеличаване на вноса Китай ще бъде принуден да позволи по-бързо оскъпяване на валутата си.

„Развиващите се пазари със значително подценени валути и стабилни валутни резерви трябва да позволят техните валути да се хармонизират към нива, съответстващи на състоянието на икономиките им“, допълва той.

В петък стана ясно, че първоначалното американско предложение е било търговските излишъци да бъдат ограничени до 4% от брутния вътрешен продукт на съответната страна.

Джим Флахърти, финансовият министър на Канада каза, че предложението на Гайтнър е полезно и допълни, че то може да се приеме като част от план, който да бъде приет от лидерите на Г20 на срещата им в Сеул на 11 ноември. Високопоставен френски дипломат заяви, че Франция също одобрява предложението.

Японският министър на финансите Йошихико Нода заяви обаче, че ще е трудно да се приложи конкретна цифрова стойност. Високопоставен германски дипломат също реагира негативно, като посочи, че германският излишък не може да бъде сравняван с този на Китай. Той настоява, че излишъкът на Германия няма връзка с еврото и че е знак за търговска мощ.

Китай не коментира предложението, но китайски представител подчерта, че всяка водена от САЩ атака срещу китайската валута ще бъде грешна, като посочи, че да бъде каран Китай да залага цели за стойността на валутата си е все едно да бъде принуждаван да манипулира валутата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
tova sa pak nekvi bankerski vijdania za ikonomikata - kato kak to4no shte stane zalaganeto i kontroliraneto na taka nare4enia targovski izlishak i ako tova se slu4i embargo li shte se nalaga
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Хе, китайския представител говори сякаш и в момента Китай не манипулира валутата си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още