IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва проучването за широколентов интернет достъп в 19 отдалечени района

Средствата за осигуряване на бърза връзка са 40 млн. лева и са по Оперативна програма „Регионално развитие”

16:32 | 21.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Започва проучването за широколентов интернет достъп в 19 отдалечени района

Скоро ще бъде обявено началото на инвестиционен проект за изграждане на мрежи за широколентов достъп до интернет в 19 отдалечени района в страната. Това съобщи на дискусия за конкуренцията на пазара на телекомуникационни услуги заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Очаква се да бъде проучeна ситуацията в селищата - какви мрежи са изградени, ще има ли търсене на услугата, колко ще струва изграждането на инфраструктура.

Средствата за осигуряване на бърза връзка са 40 млн. лева и са от Оперативна програма „Регионално развитие”. Идеята е общо 500 хил. потребители да получат достъп до новите технологии. Крайният срок е краят на 2011 г.

Първоначално транспортното министерство възнамеряваше да обхване три района в проекта, но после стратегията бе разширена след консултации с Европейската комисия. Планът е специално за малките населени места извън големите областни и общински центрове, тъй като в големите градове има широколентов интернет. Например бързата връзка трябва да стигне до селата в община Велики Преслав (област Шумен) и в община Дългопол (област Варна).

В България се наблюдава свръхконкуренция на пазара. Само в София доставчиците са над 350. Някои използват нелоялни търговски практики, сигнализира по време на дебата изпълнителният директор на телеком оператора blizoo Ищван Полони.

Според него някои доставчици осигуряват „полулегален“ достъп до широколентов интернет. Ако секторът се изсветли, новите технологии ще навлизат по-бързо, коментира Полони. Той предупреди, че някои играчи умишлено нанасят вреди на съоръженията на телеком оператори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mrvip
преди 13 години
Точно така, дайте му на другаря Полони 40 милиона, за да "изсветли" сектора, на какво прилича това разни LAN-ки да доставят бърз нет за без пари?! веднага трябва да се направи стратегия за развитие, регулация, лицензиране, все в интерес на потребителя разбира се, ред трябва да има другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още