IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 3-5% ръст на чуждите туристи през зимата

Цените на нощувките в хотелите и на картите за ползване на лифтове се запазват на нивото от миналия зимен сезон

14:41 | 21.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Очакват 3-5% ръст на чуждите туристи през зимата

Очакванията за предстоящия зимен туристически сезон са за ръст на чуждестранните туристи от 3-5% спрямо предходния зимен сезон (2009/2010 г.), съобщи за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев. Неговите прогнози са направени на база резервациите към настоящия момент.

В същото време обаче трябва да се има предвид, че миналият зимен туристически сезон не беше от най-силните поради закъснялото падане на първия сняг и блокадата на границата на гръцките фермери през януари.

Що се отнася до приходите като цяло от зимния сезон, то към момента може да се прогнозира, че при благоприятни условия за каране на ски ще имат лек ръст на годишна база, допълни Тончев.

Традиционно за последните години най-много през зимата са английските туристи, но се очаква този ски-сезон броят на руските туристи да е почти колкото на английските. Ще има повишение спрямо миналия зимен сезон и на посетителите на зимните ни курорти от Украйна, Румъния, Сърбия и евентуално от Турция.

По предварителни данни, от големите зимни курорти най-много резервации има за Банско и Боровец.

Първите големи групи ски-туристи пристигат с чартърни полети около 20 декември, отбеляза Цветан Тончев, като отсега има направени резервации до края на март.

Цените на нощувките в хотелите и на картите за ползване на лифтове се запазват на нивото от миналия зимен сезон.

Досега най-много от резервациите за зимния сезон са с продължителност на почивката от една седмица, като туристическият пакет включва освен нощувка, закуска и вечеря.

От Туристическата камара смятат, че евентуалното организиране на провеждането на международни ски-състезания на пистите край Банско и на Витоша – за което сега се преговаря, ще увеличи броя на туристите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Ти на луната ли живееш??? Къде е свършила кризата?? В ко Европа тая в кото и ние ли сме??? Затова ли цялата е в стачки и протести...щото цъфнаха?! Не знам на кви хапчета си ..да не си на диазипам ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 13 години
Тази година зимните курорти могат да имат много добър сезон с увеличение на туристите с много по-вече от 5 % Да кажем 10-12 % Сняг ще имат още от около 15 -20 ноември Европа излиза от рецесията и много по-вече хора от там ще доидат на почивка Не бива да се разчита само на англииския пазар Трябва да се обърне по-голямо внимание на туристи от Хонландия Полша Сърбия и Украйна и разбира се на българи Нямате си идея колко хляб има в българския турист Ако собствениците на хотели и комрбексите като цяло подобрят обслужването храната и удоволствията на туристите ще имат фантастичен зимен сезон Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още