IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансирането за пазара на имоти се размразява... частично

Отделни проекти на някои пазари в Европа вече успяват да получат кредитиране; забелязва се раздвижване и на капиталовия пазар

10:59 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финансирането за пазара на имоти се размразява... частично

След повече от две години, през които финансирането за пазара на имоти в глобален план на практика бе изцяло спряно, кредиторите в сектора през последните месеци започнаха отново да напомнят за себе си.

Въпреки че все още са изключително предпазливи, селективни и рестриктивни в своя избор относно компаниите и проектите, които се финансират, през последните седмици бяха обявени няколко мащабни сделки за финансиране на пазара на имоти в Европа.

По данни на CBRE пазарът на имоти Европа в момента страда от дефицит във финансирането, който се оценява на 35 млрд. евро.

Според специалистите доколкото го има, кредитирането остава изключително фокусирано върху първокласния сегмент на по-установените пазари, които по презумпция крият по-нисък риск.

Наскоро бе обявено, че германските кредитори Eurohypo и Deutsche Pfandbriefbank са предоставили 250 млн. евро на Perella Weinberg Real Estate Fund за придобиването на един от най-големите търговски центрове в Германия Ruhr-Park в град Бохум.

Същевременно някои проекти в Източна Европа също успяват да получат финансиране.

Вчера бе обявено, че руската публична компанията Sistema-Hals е осигурила 5,78 млрд. рубли (137 млн. евро) за модернизирането на търговски център в Москва.

За сравнение, преди година и половина инвеститорите и кредиторите бяха обърнали гръб на пазара на имоти в Русия, който беше значително засегнат от пренасищането със спекулативни проекти по време на кризата. В резултат на това редица от големите олигарси на пазара претърпяха значителни загуби, като същевременно бяха спрени многобройни проекти за изграждането на офис сгради и търговски центове.

Новият кредит на Sistema-Hals е предоставен от VTB Bank за период от 8,5 години.

През септември компанията получи кредит от същата банка на стойност 5,37 млрд. рубли за изграждането на бизнес център в Москва с площ от 110 хил. кв. м и две 27-етажни кули.

В началото на този месец пък Bank Austria отпусна кредит от 70 млн. евро на акционерите столичния мол Serdika Center.

Капиталови пазари

Забелязва се също и раздвижване на капиталовия пазар и инвестиционната активност в сектора на имотите.

Вчера бе съобщено, че базираната в Кьолн Colonia Real Estate е успяла да увеличи капитала си с 11 млн. евро. Приходите от увеличението ще бъдат използвани за бъдеща експанзия чрез придобиването на портфейли от жилищни имоти и в разширяване на съществуващото портфолио от жилищни проекти на компанията.

Наред с това швейцарската компания за луксозни имоти Peach Property Group обяви планове да извърши първично публично предлагане в страната за развитието на нови проекти.

Също така, една от най-големите публични групи за имоти в Европа - Corio, листната на Euronext в Амстердам и Париж, обяви, че успешно е пласирала мащабна емисия от облигации на стойност 500 млн. евро.

Облигациите са записани от широк спектър от институционални инвеститори, главно в Европа. Нетните приходи от емисията ще бъдат използвани за „общи корпоративни цели“, съобщават от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още