IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните имоти в Лондон с трети пореден месец на спад

Цените в най-горния сегмент на пазара в британската столица са паднали с 0,7% от юни насам

18:03 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на луксозните имоти в Лондон с трети пореден месец на спад

Цените на луксозните имоти в Лондон се понижиха за трети пореден месец през септември, докато редица признаци продължават да демонстрират, че най-горният сегмент на пазара забавя хода си, пише FT.

Според последното издание на индекса на Knight Frank цените на луксозните имоти в британската столица са спаднали с 0,2% през септември в сравнение с предходния месец. От юни насам общото понижение е 0,7%.

По-рано тази седмица данни на Primelocation.com показаха, че стойността на най-скъпите жилища във Великобритания се е понижила с 1,5% през последните 12 месеца.

Темповете на ръст в цените на този тип имоти се забавиха поради нарасналото предлагане и пониженото търсене в сегмента, пише изданието.

Брокери отчитат „леко понижение“ в броя на международните купувачи, които явно бяха причината за силното търсене. Това се обяснява със засилването на британския паунд през последните месеци.

„Няма съмнение, че пазарът през летния период се забави и с навлизането в есенния пазар потенциалните купувачи предприемат по-предпазлив подход“, обяснява Лиъм Бейли от Knight Frank.

Според компанията броят на новите купувачи на пазара се е понижил с 13% на годишна база през септември, а броят на имотите се повишил също с толкова.

Бейли обяснява, че основният проблем на продавачите в столицата е свръхамбициозното ценообразуване, като повечето брокери казват, че офертните цени в момента са с 5-10% по-високи от реалистичните нива.

„Докато продавачите не започнат да обръщат внимание на този проблем пазарът ще бъде слаб по отношение на осъществените продажби“, казва той.

Въпреки тези спадове луксозните имоти в Лондон са все още с 23% по-скъпи в сравнение с дъното на пазара през март 2009 г.

Вижте интервюто на Investor.bg с Лиъм Бейли

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още