IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан стигна 17-годишен връх срещу долара

Заслуга за поскъпването на азиатската валута има намекът на Moody's, че кредитният рейтинг на страната може да бъде повишен

11:45 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайският юан стигна 17-годишен връх срещу долара

Борсовите индекси в Китай отбелязаха силен ръст днес, а валутата на страната поскъпна до най-високото си ниво за последните 17 години. Повод за това даде доклад на рейтинговата агенция Moody's, че кредитният рейтинг на Китай може да бъде повишен заради стабилността, която показва икономиката на страната, пише Bloomberg.

Основният индекс на борсата Shanghai Composite напредна с 3,1 на сто днес, регистрирайки най-голямото еднодневно повишение за последните четири месеца. Юанът пък напредна с 0,3 на сто спрямо долара до 6,6715 юана за долар. Това е най-високото ниво на китайската валута от края на 1993 година насам.

От Moody's обявиха, че правят преглед на рейтинга на Китай, като резултат от него се очаква в рамките на следващите три месеца. Към момента държавният дълг на страната има рейтинг А1, което е петата по големина оценка в методологията на Moody's.

Причина за преразглеждането на рейтинга е стабилното представяне на Китай по време на глобалната икономическа криза. В страната бе приет план за насърчаване на икономиката, благодарение на който бяха инвестирани 4 трлн. юана.

В допълнение на това, държавните банки отпуснаха кредити на стойност 9,6 трлн. юана през миналата година, което се равнява на около 30 на сто от размера на китайския брутен вътрешен продукт, съобщава Ройтерс.

През последните месеци Китай е поставен на сериозен натиск от развитите държави за повишаване на стойността на валутата си. В отговор на това централната банка позволи движение в рамките на 0,5 на сто спрямо референтния курс, но това до момента не води до значителни промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още