IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония прие нов план, налива още 60 млрд. долара в икономиката

Новите мерки имат за цел запазване на работни места и насърчаване на харченето

10:08 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония прие нов план, налива още 60 млрд. долара в икономиката

Правителството на Япония прие нов план за инжектиране на пари в икономиката, като този път той е на стойност 60 млрд. долара. Целта на този ход е да се постигне насърчаване на икономическия растеж, укрепване на пазара на труда и стимулиране на потребителските разходи, съобщава ВВС.

Новият план трябва да получи одобрението на парламента, за да бъде приведен в действие. Той е поредният опит на властите в Япония да подпомогнат икономиката, след като по-рано тази седмица централната банка понижи основния лихвен процент до минималния коридор 0-0,1 на сто и обяви нови мерки за стимулиране на финансовия пазар.

Основните проблеми на Япония в момента са свързани с опасната комбинация от скъпа валута и дефлация. По-притеснителното от двете е поскъпването на йената до нов 15-годишен връх спрямо долара, което прави износа от страната неконкурентен и заплашва резултатите на експортните компании.

Намеренията на кабинета са новите мерки да доведат до увеличение на брутния вътрешен продукт с 0,6%, както и да спомогнат за спасяването на работни места.

Преди около месец правителството обяви намерения за план, чрез който да се създадат 200 хил. работни места, но той бе разкритикуван от парламента, че няма да бъде достатъчно ефективен.

От средата на 2007 година насам японската йена е поскъпнала с 50% спрямо долара, а страната се намира в състояние на дефлация и лихвени проценти в близост до 0 вече две десетилетия. Въпреки това не е постигнато значително увеличение на потребителските разходи, а спестяванията се увеличават.

Въпреки силното поскъпване на йената, официалната позиция на правителството е, че страната няма да взима мерки за обезценка с цел повишаване на конкурентоспособността на японската икономика. Това означава, че засега страната официално няма да се включи в стремежите на повечето развити страни да понижат стойността на валутите си, които получиха определението валутна война.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още