IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси се покачиха до нивата си отпреди фалита на Lehman

Еуфория завладя азиатските борси след решението на Японската централна банка да влее допълнителна ликвидност във финансовата система

13:01 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси се покачиха до нивата си отпреди фалита на Lehman

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха силно по време на днешната сесия в очакване на това и други централни банки да последват Япония, където основният лихвен процент бе понижен в интервала от 0% до 0,1% вчера, а централната банка отпусна още средства за кредитиране на банките и изкупуване на ценни книжа.

Еуфорията, която завладя финансовите пазари, повиши силно цените на суровините и водещите борсови индекси в САЩ и Европа вчера. Зелената вълна не подмина Азия и регионалния индекс MSCI Asia Pacific се повишава силно с 1,6% до 129,84 пункта по време на днешната сесия. Индексът, който включва близо 1000 борсови компании от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, е на път да отбележи най-високото си ниво на затваряне от август 2008 г., или малко преди фалита на Lehman Brothers.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 19% от най-ниската си точка за тази година, отбелязана на 25 май, пише Bloomberg. Според някои анализатори повишението на един индекс с 20% от последното му дъно е знак за началото на бичи пазар.

Всички водещи индекси в Азия и тихоокеанския регион се движат на положителна територия по време на днешната сесия. В Япония Nikkei 225 се повиши с 1,8% до 9 691,43 пункта в допълнение към вчерашната му преднина от 1,5%. В Хонконг Hang Seng расте с 1,1% до 22 880 пункта, а в Южна Корея Kospi добави 1,3% до 1 903,95 пункта.

Добивните компании бяха най-добре представилите се на борсата в Сидни, където S&P/ASX 200 нарасна с 1,7% до 4686 пункта. Финансовите акции също се повишиха заради очаквания, че други централни банки ще последват примера на Япония и ще отпуснат допълнителна ликвидност на банковата система.

Фондовите борси в Китай остават затворени за четвърти пореден ден заради честването на национални празници. Търговията там ще бъде възобновена в началото на следващата седмица.

MSCI Asia Pacific се е повишил със 7,8% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още