IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика с ръст от 1,7% през второто тримесечие

Окончателните данни за БВП се оказаха по-добри от прогнозите заради по-голямото увеличение на потребителските разходи и материалните запаси

16:00 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатската икономика с ръст от 1,7% през второто тримесечие

Американската икономика е намалила темповете си на растеж до 1,7% на тримесечна база през второто тримесечие в сравнение с 3,7% през първите три месеца на годината.

Това показа днешната трета и окончателна оценка на Бюрото по икономически анализи в САЩ, която се оказа по-добра от предварителните оценки и очакванията на икономисти за ръст от 1,6 на сто.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ расте, главно подкрепен от увеличението на потребителските разходи, материалните запаси и инвестициите в жилищния сектор.

Потребителските разходи ускоряват темповете си на ръст до 2,2% през второто тримесечие. Износът на стоки и услуги се увеличава с 9,1%, а вносът нараства още по-силно с 33,5%. В същото време инвестициите в нежилищни имоти скачат със 17,2%, а тези в жилища се повишават с 25,7 на сто.

Със значително по-бързо темпо нарастват правителствените разходи – с 9,1% през второто тримесечие в сравнение с 1,8% ръст за първото. Промяната в материалните запаси също допринася за нарастването на БВП, но в по-слаба степен спрямо първите три месеца на годината.

Ценовият дефлатор на БВП, който показва промяната в цените на всички стоки и услуги, включени в изчислението му, спрямо нивата им от предходното тримесечие, ускорява темпото си на ръст до 1,9% в сравнение с 1% за първото тримесечие. Данните са на приравнена към годишна основа база.

Този показател е един от най-важните измерители на дефлацията в САЩ, с които Федералният резерв си служи. Увеличението му през второто тримесечие е близо до целевото ниво на годишна инфлация в САЩ от 2% и намалява опасенията от развиването на дефлация в страната.

Отделни данни на Бюрото по трудова статистика показаха, че броят на американците, които са останали без работа и са подали молба за помощи при безработица, е намалял повече от очакваното до 453 хил. души през миналата седмица. Това е с 16 хил. по-малко в сравнение със седемте дни до 18 септември.

Пазарните анализатори очакваха понижение на първоначалната безработица до 458 хил. Междувременно броят на т. нар. трайно безработни, които са получавали помощи поне две седмици, се е понижил с 83 хил. до 4,54 млн. души.

Щатският долар поевтинява за шести път през последните осем валутни сесии, като губи 0,4% спрямо еврото днес. Към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3673 долара за евро спрямо 1,3643 преди данните за БВП. Щатският долар е поевтинял с близо 7% срещу еврото през този месец и с над 10% през изминаващото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още