IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Moody's смъкна кредитния рейтинг на Испания

Дълговете на страната вече имат рейтинг Аа1 заради изгледите за слаб икономически ръст

10:13 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
И Moody's смъкна кредитния рейтинг на Испания

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's понижи оценката на държавния дълг на Испания. От най-високата възможна оценка ААА, която до момента имаха испанските държавни облигации, рейтингът е понижен до Аа1, съобщава Ройтерс.

Основна причина за редукцията на кредитния рейтинг на Испания са очакванията за слаб икономически ръст през следващите години. Прогнозата на Moody's е, че четвъртата по големина икономика в еврозоната ще нараства средно с по 1 на сто за доста години напред.

Освен това Испания едва ли ще постигне заложеното понижение на бюджетния си дефицит за тази година. През следващата обаче строгите мерки ще бъдат наложителни, което поставя допълнителна заплаха пред икономическия растеж, обясняват от агенцията.

Икономиката на Испания трябва да се преструктурира и да се откъсне от зависимостта си от сектора на строителството. Това обаче няма да стане лесно и ще отнеме време, се казва в съобщението на Moody's.

Moody's бе единствената от трите най-влиятелни агенции за кредитен рейтинг, която не беше понижила оценката си за испанския правителствен дълг. S&P направи това още през април, а месец по-късно и Fitch предприе редукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още