IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ се охладиха през юли

Проблемът е, че ще видим цените да падат, коментират анализатори

17:42 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в САЩ се охладиха през юли

Цените на жилищата в 20 американски града се повишиха с по-бавен темп през юли на годишна база, отразявайки спад на продажбите, последвал края на програмата за отпускане на правителствен данъчен кредит, пише Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller за цените на недвижимите имоти нарасна с 3,2% спрямо юли 2009 г. - най-слабият ръст на годишна база от март. Индексът отчита осреднения резултат за всяко тримесечие, така че данните за юли са повлияни от продажбите през май и юни, когато купувачите на нови жилища все още са можели да се възползват от правителствената програма.

Безработицата е близо до 26-годишен връх и увеличаващия се брой просрочени ипотеки вероятно ще тежи на пазара на недвижима собственост до края на годината. С безработица, която се очаква да остане над 9% през 2011 г., някои домакинства ще продължат да изпитват затруднения с плащанията на ипотеките си и това ще остане пречка пред ръста на цените на имотите.

„Сега, когато получаваме данни за състоянието на пазара след изтичането на програмата за данъчен кредит, започваме да виждаме слабост на повърхността“, казва Майкъл Фероли, главен икономист от JPMorgan Chase & Co. в Вашингтон. „Проблемът е, че ще видим цените да падат“, допълва той.

Според проучване, проведено от Bloomberg, икономисти прогнозираха, че цените през юли ще се повишат с 3,1% на годишна база.

„Всички, които очакват цените на имотите да се върнат към високите си нива от 2005 г. - 2006 г., може да са разочаровани“, казва Дейвид Блитзър, председател на S&P. „Като съдим от скорошното движение на пазара, по-вероятно е цените да останат постоянни“, допълва той.

Най-голям ръст – 11%, имат цените на имотите в Сан Франциско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още