IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През седмицата се изтъргуваха рекордни обеми горива на стоковата борса

По принцип търговията с горива през есента се засилва спрямо лятото

17:24 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
През седмицата се изтъргуваха рекордни обеми горива на стоковата борса

През тази седмица на Софийска стокова борса (ССБ) се изтъргуваха рекордни обеми течни горива, съобщиха за Investor.bg оттам. Общата сума на сключените сделки надминава 40 млн. лева, което е най-високият седмичен оборот на стоковата борса от началото на годината. От борсата уточниха, че по принцип търговията с горива през есента се засилва спрямо лятото.

По-конкретно, през последните дни бяха сключени сделки на едро за горива при цени: за бензин А95 Н – 1703 лв./1000 л, за дизелово гориво – 1998 лв./т и 1724 лв./1000 л, за газьол за отопление – 1225 лв./1000 л, за котелно гориво – 865 лв./т*.

Държавният резерв отново продаде през ССБ, както миналата седмица, краве саламурено сирене, при цена от 2295 лв./т.

Офертите „купува“ на ССБ за хлебна пшеница и маслодаен слънчоглед от предходната седмица важат и за тази, обаче продавачите, чийто оферти миналата седмица бяха с около 10% по-високи от тези на купувачите, сега ги оттеглиха. Така че през третата седмица на септември на ССБ се търси пшеница при цена от 300 лв./т и слънчоглед при 550 лв./т.

На повечето големи стокови борси в Европа цената на зърното през последните дни се стабилизира и запази практически нивата си от средата на месеца.

Суровото олио в Ротердам обаче поскъпна с над 6% за седмица и актуалната му цена сега е 1170 долара/т. Цената на захарта в Лондон отново леко се повиши до 618 долара/т.

Хлебната пшеница в Чикаго поевтиня за седмица с около 3% и актуалните й котировки са 256 долара/т, а на царевицата – 197 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още