IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската икономика се забавя отново

Индексите на активността в производствения сектор и при услугите отбелязват втори пореден спад

13:46 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската икономика се забавя отново

Ръстът на европейската икономика се е забавил за втори пореден месец през септември, показват редовните данни за индексите на активността в производството и сектора на услуги за септември.

Експресните оценки на индекса на активността в производствения сектор в еврозоната показват спад до 53,6 пункта през септември след стойността от 55,1 пункта месец по-рано. Същата е и стойността на показателя за сектора на услугите, който бе на ниво от 55,9 пункта през август.

Съвкупният индекс на активността, който включва както производствения, така и непроизводствения сектор, се понижава до 53,8 пункта през септември. Месец по-рано неговата стойност е била 56,2 пункта, съобщава Bloomberg.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-ограничен спад до 55,7 пункта.

Растежът в Европа отслабва заради забавянето на глобалната икономика и мерките за ограничаване на разходите от страна на водещите правителства в борбата им с бюджетните дефицити. Според прогнозите на Европейската комисия възстановяването на европейската икономика ще продължи да е бавно и през следващите месеци.

Данните предизвикаха спад в стойността на еврото, което днес се движи с понижение от 0,4 на сто спрямо долара до 1,3360 EUR/USD.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още