IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft с първо повишение на дивидента за последните две години

Компанията е притисната да разпредели повече средства към акционерите си, след като акциите й загубиха 17% от началото на 2010

11:42 | 22.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft с първо повишение на дивидента за последните две години

Софтуерният гигант Microsoft е повишил дивидента си за тримесечието с 3 цента (23%) до 16 цента за акция – първо повишение през последните две години, съобщава Bloomberg.

Компанията е поставена под натиск да насочи повече средства към акционерите си, след като акциите й загубиха 17% от началото на годината.

”По-високият дивидент, съчетан с действащата ни програма за обратно изкупуване на акции, отразява нашия ангажимент за разпределяне на капитал към акционерите и увереността ни в дългосрочния растеж на компанията”, е заявил главният финансов директор на Microsoft Питър Клайн.

Бордът на компанията също така е одобрил емитирането на до 6 млрд. долара допълнителен дълг.

Компанията планира да емитира дълг, за да финансира изплащането на дивидентите и обратните изкупувания, тъй като голяма част от свободните й средства (близо 75% по някои оценки) са държани в чужбина, което би наложило плащането на данъци, е заявил през миналата седмица източник, запознат със ситуацията.

Емитирането може да се осъществи преди края на фискалната година на компанията през следващия юни или дори още през тази година, като Microsoft ще се опита да набере колкото може повече средства без да застраши топ рейтинга си от ААА, е казал източникът.

За последните 10 години до юни 2010, Microsoft е изразходвала близо 170 млрд. долара за изплащане на дивиденти и обратни изкупувания, припомнят от компанията.

В края на предното тримесечие компанията е разполагала с общо 36,8 млрд. долара в кеш и краткосрочни инвестиции.

Според Брент Тил, анализатор в UBS, повишението на дивидента е сигнал, че компанията е уверена в способността си да генерира кеш.

Той оценява, че свободният й паричен поток през текущата фискална година ще достигне 25 млрд. долара, което би позволило на Microsoft да разшири програмата си за обратно изкупуване или да предприеме значителни придобивания.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още