IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Европейските стрес тестове са занижили рисковите позиции на банките

Проучване на WSJ показа разминаването между реалните вложения на някои банки в ДЦК и съобщеното след стрес тестовете през юли

17:17 | 07.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
WSJ: Европейските стрес тестове са занижили рисковите позиции на банките

91 от най-големите банки в Европа бяха подложени на тест през юли, който показа, че почти всички са в състояние да преодолеят евентуално повторно влошаване на икономиката и състоянието на финансовите пазари.

Едва седем от включените в теста европейски банки не издържаха, като общият им недостиг на капитал в размер на 3,5 млрд. евро се оказа доста под пазарните очаквания.

Според анализ на Wall Street Journal обаче тестовете са занижили рисковите позиции на някои кредитори и са смалили реалния размер на притежаваните от тях рискови държавни ценни книжа (ДЦК).

Стрес тестовете бяха критикувани неведнъж като твърде снизходителни, но от проучването на изданието се вижда, че някои от банките са показали изобретателност при представянето на притежаваните от тях ДЦК.

Те са изключили част от облигациите от сметката, а други са намалили размера на позициите си в ДЦК, като са приспаднали от него отворените къси позиции в същите ДЦК. Тази важна „подробност“ се премълчава както от банките, така и от регулаторните органи при публикуването на резултатите в края на юли.

Публикацията в Wall Street Journal за европейските стрес тестове, заедно с лошите данни за фабричните поръчки в Германия, понижиха рязко курса на еврото с повече от 1% срещу долара днес. Към 17:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2747 долара спрямо 1,2875 долара в петък.

Проучването на изданието поднови тревогите от усложняване на дълговата криза в еврозоната и заедно с понижението на стойността на новите фабрични поръчки в Германия с 2,2% на месечна база през юли натежа върху единната валута.

Данните на Банката за международни разплащания показват, че към 31 март френските банки, участвали в стрес-теста, са притежавали испански ДЦК за 34,7 млрд. евро. В същото време резултатите от теста сочат, че същите банки държат испански ДЦК за само 6,6 млрд. евро. Подобно силно разминаване се наблюдава и по отношение на държаните от тях гръцки и португалски ДЦК.

Освен това публичната информация за вложенията в ДЦК на някои европейски банки, като Barclays PLC и Credit Agricole SA, показва значително разминаване с това, което е оповестено от тях при тестването им.

Всичко това подронва основата задача на стрес тестовете, а именно - да върнат увереността в състоянието на европейския банков сектор, пише WSJ. Представители на няколко от тестваните банки се оправдават с това, че са следвали указанията на банковите регулатори в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
а форума знаеше за това от отдавна :) после не е ли добър форума :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още