IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ поскъпват с все по-бавни темпове

Еднофамилните къщи в 20-те най-големи американски града са поскъпнали с 4,2% на годишна база през юни

17:05 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата в САЩ поскъпват с все по-бавни темпове

Цените на жилищата в най-големите американски градове намалиха темповете си на ръст през юни, след като инерцията на пазара на недвижими имоти се загуби с изтичането на правителствените програми за подпомагане на купувачите на първи имот.

Еднофамилните къщи в 20-те най-големи американски града са поскъпнали с 4,2% на годишна база през юни, след като през май се повишиха с 4,6%. Това показаха индексите на цените на жилищата в САЩ на Standard & Poor's/Case Shiller, които са едни от най-надеждните показатели за тенденциите на пазара на недвижимо имущество в страната.

Пазарните анализатори обаче очакваха по-значително забавяне на темповете на ръст на жилищните цени до 3,8%, след като продажбите на нови и обитавани жилища отчетоха драстични спадове през юни и юли, които бяха съпроводени от влошаване на данните за състоянието на пазара на труда.

Цените на жилищата в 20-те най-големи града са се повишили с 0,3% на месечна база през юни, докато в рамките на второто тримесечие са нараснали с 3,6 на сто спрямо същия период на миналата година.

Еднофамилните къщи са поскъпнали през последните 12 месеца в 15 от 20-те града, които са включени в проучването. Междувременно индексът, който следи ценовите нива в десетте най-големи мегаполиса, се повишава с 0,3% на месечна и 5% на годишна база, което се дължи до голяма степен на занижената база отпреди година.

Цените на жилищата в големите американски градове отбелязаха последователни 16 рекордни спада на годишна база в периода от октомври 2007 г. до януари 2009 г. Малко след това състоянието на пазара на имоти започна да се подобрява благодарение на по-ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и на мерките на правителството за насърчаване на активността на пазара.

Високата безработица и растящият брой принудително отнети имоти обаче застрашават стабилизирането на пазара. Продажбите на жилища в САЩ паднаха до рекордно ниски нива през юли заради отлива на купувачи, продиктуван от изтичането на отпусканите от правителството данъчни кредити за покупката на имот.

Към 16:55 ч. българско време щатският долар поевтинява с 0,5% срещу еврото, като двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2724 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още