IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключови икономически данни ще движат търговията на Wall Street

Седмицата ще изобилства от важни данни за пазара на труда, цените на жилищата и бизнес активността в частния сектор

10:56 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ключови икономически данни ще движат търговията на Wall Street

Знаците за забавяне на растежа на щатската икономика се засилиха с наближаващия край на лятото, а с тях се влошиха и настроенията на фондовите пазари по целия свят. Данните от последните две седмици подчертаха трудното състояние, в което се намира пазарът на труда и жилищния пазар в САЩ, след което слабостта на икономиката си пролича и от корекцията на растежа на БВП през второто тримесечие.

През миналата седмица стана ясно, че американската икономика е постигнала значително по-слаб от предварително обявеното растеж от 1,6% през миналото тримесечие, а продажбите на нови и обитавани жилища са намалели до рекордно ниски нива. Поредицата от слаби икономически данни понижи с поне 3% главните борсови индекси на Wall Street през август, като ги върна и на отрицателна територия за периода от началото на тази година.

Редица ключови показатели за американската икономика ще бъдат публикувани през тази седмица, като от тях най-важни ще са данните за заетостта в неселскостопанските отрасли за август. Волатилността на финансовите пазари вероятно ще остане висока и през тази седмица заради витаещата несигурност сред инвеститорите относно посоката, в която ще поеме световната икономика в края на тази година.

Седмицата ще започне с данните за личните приходи и разходи на американските потребителите за юли. Според анализатори приходите ще се увеличат с 0,3% на месечна база, а разходите – с 0,4 на сто. Във вторник излиза индексът на потребителското доверие на Conference Board, който се очаква да нарасне леко до 50,9 пункта за август. Той е сред ключовите ориентири за потребителските нагласи в САЩ.

Във вторник данните на Федералния резерв се очаква да покажат, че производственият сектор в района на Чикаго е намалил осезателно темповете си на растеж през август. Още по-важен ще бъде индексът на цените на жилищата в 20-те най-големи града в САЩ, който се очаква да е понижил темповете си на растеж до 3,7% на годишна база през юни спрямо 4,6% за май.

В сряда преди началото на търговията излизат данните за заетостта в частния сектор на икономиката на консултантската агенция ADP, които се очаква да покажат увеличение на заетостта от 20 хил. за август, след като през юли тя нарасна с 42 хил. Данните на друга консултантска агенция - Challenger, Gray and Christmas, пък ще покажат каква е промяната в планираните съкращения на работни места.

Институтът за управление на доставките в САЩ ще публикува важния си индекс на бизнес активността в производствения сектор също в сряда. Според пазарните прогнози той ще намалее до 53 пункта през август спрямо 55,5 пункта за предходния месец. В сряда излизат също индексът на разходите в строителния сектор през юли, продажбите на нови автомобили за август и седмичните данни за запасите от суров петрол на САЩ.

В четвъртък идва ред на новите молби за помощи при безработица, които се очаква да се увеличат леко с 2 хил. до 475 хил. Броят на лицата, които получават помощи от поне две седмици, се очаква да намалее малко до 4,435 млн. души. Междувременно ще излязат данните за планираните продажби на жилища през юли, за които се очаква да намалеят с 1,5% през юли, след като се понижиха с 2,6% през юни.

В четвъртък излизат още и фабричните поръчки за юли и окончателните данни за производителността на икономиката през второто тримесечие, която се очаква да покаже спад от 1,6%.

Най-важните данни за тази седмица излизат в петък – месечният доклад за пазара на труда в САЩ. Той се очаква да покаже загуба на 101 хил. работни места през август, след като през юли щатската икономика закри 131 хил. работни места. Нивото на безработица се очаква да нарасне до 9,6% спрямо 9,5% през юли. Отделно в петък ще излезе и индексът на бизнес активността в сектора на услугите, който се очаква да се понижи до 53,2 пункта за август от 54,3 пункта за юли.

Индексът на водещите 30 борсови компании в САЩ Dow Jones Industrial Average се е понижил с 3% през тази година, докато широкият S&P 500 е отстъпил с 4,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още