IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва постигна най-силен икономически растеж сред страните в ЕС

Икономиката на страната нарасна с 3,2% на тримесечна и 1,3% на годишна база през второто тримесечие

14:54 | 27.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Литва постигна най-силен икономически растеж сред страните в ЕС

Литва постигна най-силния растеж на икономиката сред 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) през второто тримесечие, след като брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличи с 3,2% спрямо първото тримесечие.

Икономиката на Литва се е разраснала с 1,3% на годишна база, подкрепена от износа и производствения сектор. Индустриалното производство на Литва, което е източник на около 20% от БВП, се е разраснало с 4,5%, а износът е скочил с 37% на годишна база.

Днешните окончателни данни се оказаха по-добри от първоначалните статистически оценки за ръст на БВП от 2,9% на тримесечна и 1,1% на годишна база. През първото тримесечие икономиката на страната се сви с 2,8% на годишна база.

Балтийската нация се върна към растеж в средата на тази година след тежката рецесия, която продължи година и половина и понижи БВП с 14,8% през миналата година.

Увеличението на износа и индустриалното производство през второто тримесечие компенсират слабото потребителско търсене на вътрешния пазар. Икономиката на Литва обаче не се очаква да стигне нивата си от преди началото на кризата през следващите няколко години.

Анализите на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че БВП на Литва ще нарасне с 2,1% през тази година, а правителството очаква икономически ръст от 1,6 на сто.

Балтийските икономики се възстановяват по-бързо от рецесията от очакванията на повечето анализатори, като подобряващите се изгледи пред тях накараха Danske Bank и Capital Economics да вдигнат прогнозите си за целия регион.

Икономиката на Естония нарасна с 3,5% на годишна база през второто тримесечие, отчитайки първия си положителен годишен ръст от началото на 2008 г. БВП на Латвия се увеличи с 0,1% на тримесечна база през изминалото тримесечие и намали годишния си спад до 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още