IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария заяви, че няма да иска нов заем от МВФ

“Нямаше нужда досега и няма да има нужда и в бъдеще от ново заемно споразумение”, се посочва в съобщение на икономическото министерство на страната

17:51 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария заяви, че няма да иска нов заем от МВФ

Унгария няма да иска нов заем от Международния валутен фонд при подновяването на преговорите между страната и финансовата институция по-късно тази година, тъй като не се нуждае от такъв, предаде Bloomberg.

“Нямаше нужда досега и няма да има нужда и в бъдеще от ново заемно споразумение”, се посочва в съобщение на икономическото министерство на страната, като по този начин се потвърждава заявената вече позиция. “Планираните през есента преговори нямат за цел постигането на ново заемно споразумение”.

Вчера от министерството заявиха, че вероятно ще постигнат споразумение с фонда, без да уточняват дали става дума за нов заем след изтичането на сегашното споразумение през октомври.

Преговорите между двете страни бяха спрени през юли, след като премиерът Виктор Орбан отказа да изпълни ангажимента на предишното правителство за намаляване на бюджетния дефицит до под 3 на сто от БВП през следващата година. Той обясни решението си с необходимостта от насърчаване на растежа.

Правителството на Орбан разколеба доверието на инвеститорите в страната след поредица от гафове след идването си на власт през април тази година, а решението за заема ще задържи доверието в кабинета ниско, коментират анализатори.

В съобщението на финансовото министерство се посочва, че страната може сама да се финансира чрез пазарите и това е доказателство, че няма нужда от по-нататъшна помощ от МВФ.

По-рано тази седмица централната банка на страната намали очакванията си за икономически растеж за следващата година до 2,8 на сто от направената през юни оценка за ръст с 3,2%. За тази година от банката оставиха прогнозата си за ръст на БВП непроменена на 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още