IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Символът на американската индустрия се завръща на борсата... триумфално?

GM направи първа крачка към очакваното IPO. Много са и противниците, и подкрепящите идеята компанията отново да е публична

09:43 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Символът на американската индустрия се завръща на борсата... триумфално?

Преструктурираният американски автомобилостроител General Motors (GM) подаде в дългоочаквания проспект за предвиденото първично публично предлагане на акции (IPO) пред щатската Комисия за ценни книжа и борсови операции (SEC) в сряда.

Предлагането ще бъде едно от най-мащабните, извършвани някога в страната и ще позволи на правителството да събере част от дължимите му 50 млрд. долара, инвестирани в компанията по време на кризата.

Групата, която доскоро беше част от борсовия индекс Dow Jones Industrial Average, е заявила пред борсовите органи намерението си да се върне на капиталовия пазар, но засега не е ясна нито сумата, която се надява да набере, нито броя на акциите или ценовия диапазон, съобщава АФП.

Според добре осведомен източник, цитиран преди няколко дни от Bloomberg, IPO-то ще донесе между 12 и 16 млрд. долара.

С продажбата на акции компанията ще може да намали дела на американското правителство, което понастоящем е основен акционер с дял от 61% в капитала, като се очаква и да бъдат погасени част от задълженията към държавата.

През април GM вече разплати заеми за 6,7 млрд. долара към правителството, за 1,4 млрд. долара към Канада и за 1,3 млрд. долара към Германия.

Очаква се финансовото министерство на САЩ да продаде част от акциите си в GM по време на планираната операция, а анализатори предвиждат една или няколко последващи продажби на ценни книжа.

От министерството само уточниха в съобщение в сряда, че предвиденото предлагане „няма да включва преференциалните акции от клас А“, които то притежава и които се оценяват на 2,1 млрд. долара. Оттам заявиха още, че ще си запазят правото, „във всеки един момент“, да решат дали да участват е предлагането и по какъв начин.

Ако се сбъднат оценките за привличане на 12-16 млрд. долара, публичното предлагане ще се превърне във второто по мащаби в САЩ след това на Visa през 2008 г., с което бяха привлечени 19,7 млрд. долара.

„Старият“ GM спря да се търгува през юни 2009 г., когато беше обявен банкрутът на компанията. „Новият“ GM се появи шест седмици по-късно, преструктуриран и с почти изцяло нов собственик в лицето на държавата, която пое много от натрупалите се задължения.

От своя страна, правителството избра висшето ръководство на групата и наложи решението GM да се раздели с половината си марки Така Saab беше продаден, a Hummer, Pontiac и Saturn – оставени в историята.

Междувременно шефовете в компанията започнаха да се сменят, като бяха положени усилия за привличане на доказани специалисти, дори от сфери извън автомобилния сектор. Пример за такъв ръководен кадър е настоящият финансов директор на GM Крис Лидъл, който беше „откраднат“ от Microsoft.

Напоследък пазарният дял на GM започна да се увеличава. Четирите останали марки (Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC) се възползваха от растежа на американския автомобилен пазар, който през 2009 г. изживя най-лошия си период от над 30 години.

Вследствие на цялостното съвземане на сектора GM успя да отбележи две последователни печеливши тримесечия, като резултатът само за второто тримесечие на 2010 възлиза на 1,5 млрд. долара, или най-доброто постижение от над шест години насам.

Планираното IPO пък предизвиква както положителни, така и отрицателни коментари. От една страна, много пазарни наблюдатели и инвеститори очакват с нетърпение борсовото възраждане на един от символите на американската индустрия. От друга обаче, се чуват и мнения, че завръщането на пазара може би е прибързано предвид настоящата нестабилна ситуация на фондовите борси като цяло и неяснотата за стабилността на икономическото възстановяване.

Чува се и хипотеза, че правителството бърза да продаде акциите си в компанията преди изборите през ноември, за да покаже, че държавата се е справила и приключила със спасяването на GM. Предстоящите частични избори за една треета от Сената, за Камарата на представителите и за част от губернаторите ще бъдат внимателно следени в САЩ и ще покажат доверието и отношението към досега свършеното от президента Барак Обама.

На фона на вълненията около всички тези събития в GM изникна поредната изненада – през миналата седмица изпълнителният директор на производителя Едуард Уитакър оповести, че напуска поста си. Обяснението беше, че поставените пред него цели са изпълнени – компанията е преструктурирана и изведена от най-лошия й период от създаването й.

Излизането на Уитакър от групата ще стане факт през септември, когато поста ще поема сегашният член на Борда на директорите Дан Акерсън, назначен, както и Едуард Уитакър, от държавата.

Остава да стане ясно дали случващото се с GM ще бъде оценено от пазара като вървене в правилната посока и изграждането на компания, в която си заслужава да бъде инвестирано, или настроенията все още са такива, че подхождането със скептицизъм се счита за нещо нормално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още