IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор в мол в София съди австрийска банка за над 2 млрд. евро

Компанията, която притежава терен в "Малинова долина", обвинява австрийския милиардер Юлиус Майнл и негови колеги в измама и пазарна манипулация

13:06 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститор в мол в София съди австрийска банка за над 2 млрд. евро

Инвестиционната компания Atrium European Real Estate съобщи, че е завела съдебен иск срещу австрийската банкова група Meinl Bank, нейния председател Юлиус Майнл V и осем други лица и компании, на стойност над 2 млрд. евро.

Atrium, която има проект за изграждането на мол в София, преди две години оперираше под името Meinl European Land и бе управлявана от дъщерно дружество на банката.

Искът, който е внесен в Английския висш съд, е свързан със „загуби и щети нанесени на Atrium във връзка с действия, свързани с предишния мениджмънт (преди 1 август 2008 г.) на компанията, когато тя бе известна като Meinl European Land Limited“, се казва в официалното съобщение на компанията.

Акциите на Meinl European Land се търгуваха на борсата във Виена от 2002 г., но през 2007 г. цената им отчете рязък спад, след като стана ясно, че мениджмънтът на компанията е изкупувал обратно инвестиционни сертификати за 1,8 млрд. евро, без да информира австрийските инвеститори.

Впоследствие инвеститорите заведоха над 1500 граждански иска срещу Meinl Bank във връзка с Meinl European Land и действията на нейното управление.

Юлиус Майнл, наследник на прочутата австрийска фамилия Майнл и известна обществена фигура, бе арестуван през април 2009 г. след обвинения в злоупотреба с доверие, измама и налагане на прекомерно високи такси за обслужване. По-късно той бе освободен под рекордна гаранция от 100 млн. евро.

През 2008 г. Meinl European Land бе придобита от израелската инвестиционна компания Gazit-Globe и австрийската CPI Austria Holdings, а управлението й бе променено като част от плана за преструктуриране на компанията.

По информация на юриста на Atrium Бетина Кньолтц „Atrium е жертва на злоупотреба с доверие, измама и пазарна манипулация“.

От Meinl Bank са казали, цитирани от FT, че исковете на компанията са „неразбираеми и абсурдни“. От банката твърдят, че винаги са действали в рамките на съответните местни закони, за да предоставят инвестиционни банкови услуги и консултации на Meinl European Land.

Според банката Meinl European Land е била инкорпорирана в Джързи и контролирана от собствения си мениджмънт, а не от Юлиус Майнл.

Фамилията Майнл стана известна през 19 век с продажбата на прясно изпечено кафе на зърна, преди да започне дейност в областта на търговията със скъпи храни.

Въпреки това Юлиъс Майнл V продаде по-голямата част от бизнеса с търговията с храни на фамилията, за да се концентрира върху банковия бизнес.

У нас Atrium European Real Estate развива дейност чрез своето дъщерно дружество Форум София АД, което притежава терен от 131 хил. кв. м в "Малинова долина" в София. Върху парцела компанията смяташе да изгради търговски център.

Днес от офиса на Atrium във Франция казаха за Investor.bg, че българското дъщерно дружество все още принадлежи на компанията и проектът все още е част от нейното портфолио.

„Както много други проекти обаче, този [в София] също бе замразен“, коментираха източници от компанията, като уточниха, че засега няма конкретни планове проектът за търговски център в София да бъде стартиран отново.

Atrium развива и управлява търговски центрове в редица страни в Източна Европа и Скандинавския полуостров. Към края на 2009 г. нетната стойност на активите й беше над 2,15 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още