IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия регистрираха сериозни понижения

Повод за разпродажбите станаха разочароващите икономически данни от Китай и Япония

12:06 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия регистрираха сериозни понижения

Силните понижения на индексите в Азия продължават за втори пореден ден след поредицата от по-лоши от очакваното данни за китайската и японската икономика.

Те показаха, че индустриалното производство на Китай е нараснало с най-бавното си темпо за последните 11 месеца през юли, подчертавайки по-слабата икономическа активност в страната в началото на третото тримесечие.

Малко преди това стана ясно, че новите поръчки за производството на машини и оборудване, които японските компании са получили през юни, са се увеличили по-малко от очакваното.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски държави, плюс Австралия и Нова Зеландия, потъва с 1,6% до 119,12 пункта. Понижението му е най-голямото за последните два месеца, а стойността му е най-ниската от края на юли, по данни на Bloomberg.

Като цяло финансовите и технологичните компании бяха сред най-губещите по време на днешната сесия. През последните три дни MSCI Asia Pacific се е понижил с 2,7% на фона на по-ниските изтъргувани обеми и засилените икономически притеснения на инвеститорите.

Най-много сред всички индекси в региона днес се понижи японският Nikkei 225, който потъна с 2,7% до 9 292,85 пункта. Широкият китайски индекс Shanghai Composite, който вчера бе най-губещ, днес нарасна с 0,5% до 2 607,50 пункта, като само той завърши сесията на положителна територия.

Разпродажбите във финансовия сектор понижиха силно с 1,9% до 4 455,5 пункта S&P/ASX 200 на борсата в Сидни, докато новозеландският NZX 50 загуби 0,3% до 3 036,01 пункта.

Акциите на най-голямата австралийска банка Commonwealth Bank поевтиняха с 3% днес, след като обяви, че финансовите й резултати за втората половина на годината могат да се окажат по-слаби от предишните прогнози.

Книжата на една от най-големите банки в Китай - Industrial & Commercial Bank of China, поевтиняха с 2,4% на борсата в Хонконг, след като отново се появиха спекулации, че регулаторните органи в Китай може да принудят банките да увеличат своя капитал, като мярка за ограничаване на кредитирането и на рисковете в банковия сектор.

Главният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng загуби 0,8% до 21 294,5 пункта, докато южнокорейският борсов индикатор Kospi отстъпи с 1,3% до 1 758,1 пункта. Разочароващите икономически данни за Китай понижиха и тайванският индекс Taiex с 1% до 7 895,03 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още