IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наото Кан: Японската икономика може да се нуждае от още стимули

Правителството на Япония е обезпокоено от високата безработица в страната и силното поскъпване на йената

11:13 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Наото Кан: Японската икономика може да се нуждае от още стимули

Министър-председателят на Япония Наото Кан изрази притеснение, че японската икономика може да се нуждае от допълнителни разходи от страна на правителството, които да стимулират нейното развитие. 

Той призна, че правителството все още наблюдава отблизо икономическото развитие на страната, която пострада от най-тежката си рецесия в следвоенния период през 2008 г. и 2009 г., предаде BBC.

Нивото на безработица в Япония се повиши неочаквано за четвърти пореден месец до 5,3% през юли, докато индустриалното производство се сви, подчертавайки нестабилното състояние на икономиката.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се увеличи с 5% на приравнена към годишна база основа през първото тримесечие, но според анализатори темповете на растеж след това са се забавили осезателно.

Според Наото Кан, който доскоро бе финансов министър на Япония, икономиката на страната като цяло се подобрява, но оптимизмът не е оправдан на фона на високата безработица и трудната икономическа ситуация в редица други държави.

Той допълни, че правителството може да финансира по-нататъшните си разходи за стимулирането на икономиката с настоящите бюджетни резерви. То одобри допълнителни стимули за икономиката в размер на 81 млрд. долара през декември 2009 г.

Правителството освен това е обезпокоено от високата стойност на йената, която прави износа на местните компании по-скъп в сравнение с този на конкурентите от Китай и Южна Корея.

Японската йена стигна най-високото си ниво срещу долара за последните 15 години вчера, като поскъпна до 85,31 йени за долар. По време на днешната валутна сесия курсът на двойката USD/JPY остава почти без промяна, като към 11:05 ч. българско време един долар се разменя срещу 86,28 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още