IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоши икономически данни понижиха щатските индекси*

Планираните продажби на жилища в САЩ неочаквано намаляха през юни, а фабричните поръчки паднаха повече от очакваното

23:08 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лоши икономически данни понижиха щатските индекси*

Борсовата сесия в САЩ във вторник приключи с понижения на основните индекси, които бяха на минус по време на цялата търговия, белязана от разочароващи данни за личните разходи на потребителите, жилищния пазар и активността в производствения сектор.

Преди началото на сесията стана ясно, че личните приходи и разходи на американските потребители са останали без промяна през юни при очаквано увеличение от 0,1% на месечна база и за двата показателя.

Високата безработица и несигурните перспективи пред американската икономика са увеличили и дела на спестяванията на домакинствата от доходите им до най-високото му ниво за последната година.

Малко след това данните за планираните продажби на жилища показаха неочакван спад от 2,6% спрямо май, когато те се свиха драстично с 29,9% на месечна база. Докладът на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) в САЩ изненада пазарните анализатори, които очакваха ръст от 0,5% на месечна база.

Разочароващи бяха и данните за новите фабрични поръчки през юни, които намаляха значително повече от очакваното с 1,2% на месечна база, след като през май се свиха с 1,8 на сто.

Ценовопретегленият индекс Dow Jones IA се понижи с 0,36% до 10 636 пункта. Широкият S&P 500 загуби 0,48% до 1120 пункта, докато на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite отстъпи с 0,5% до 2283 пункта. Сесията в понеделник донесе силни повишения и на трите индекса след обнадеждаващи изказвания на Федералния резерв за икономиката на САЩ.

Акциите на Procter & Gamble поевтиняха с 3,5% до  долара на Нюйоркската фондова борса, след като компанията обяви 12% спад на печалбата си през изминалото тримесечие, подминавайки пазарните прогнози.

Още една компания от Dow Jones IA – фармацевтичният гигант Pfizer, публикува резултатите си за изминалото тримесечие днес. Акциите й поскъпнаха с 5,56% заради 10-процентния скок в печалбата, която надмина пазарните очаквания.

На страната на губещите се наредиха акциите на Ford Motor, които поевтиняваха с близо 2%, но впоследствие възстановиха голяма част от загубите и затвориха с минимално отстъпление. Компанията обяви по-малък ръст на продажбите си на американския пазар през юли, въпреки че като цяло изглежда, че автомобилният сектор е започнал трайното си възстановяване.

*Актуализирано към 23:08

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още