IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Азия покориха тримесечен връх

Главният борсов измерител в Индия BSE Sensex 30 се издигна до най-високото си ниво за последните две години и половина

12:18 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в Азия покориха тримесечен връх

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха, водени от енергийните и финансови компании за втори пореден ден. Те помогнаха на регионалния индекс MSCI Asia Pacific да стигне най-високото си ниво за последните три месеца, докато главният борсов измерител в Индия – BSE Sensex 30, се издигна до връх за последните две години и половина.

MSCI Asia Pacific, който включва близо 1000 борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се движи с повишение от 0,5% до 121,33 пункта, и е на път да завърши днешната сесия на най-високото си ниво от 5 май насам. Японският Nikkei 225 нарасна с 1,3% до 9 694,01 пункта и е най-добре представилият се сред всички регионални индекси.

Главният индийски борсов индикатор BSE Sensex 30 се покачва с 0,2% до 18 103,04 пункта, воден от акциите в банковия сектор, начело с ICICI Bank, която вчера обяви 17% увеличение на печалбата за второто тримесечие и 15% очакван ръст на кредитирането. BSE Sensex 30 се е повишил с 3,6% през тази година и се намира близо до най-високото си ниво от февруари 2008 г.

В Хонконг Hang Seng нараства с 0,2% до 21 457,66 пункта, също подкрепен главно от финансовите акции заради добрите финансови резултати на две от най-големите европейски банки - HSBC и BNP Рaribas, обявени в понеделник. Индексите в Тайван, Южна Корея, Шри Ланка и Тайланд също се повишиха, като преднината им бе ограничена в интервала до 1%.

Австралийският S&P/ASX 200 завърши сесията с ръст от 0,7% до 4 571,60 пункта, след като централната банка остави основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 4,5% за трети пореден месец. Акциите на енергийните компании се наредиха сред най-печелившите, след като цената на петрола скочи над 81 долара за барел за първи път от май.

За борсовия оптимизъм на инвеститорите помогнаха и вчерашните данни от САЩ, които показаха по-голяма от очакваното активност в производствения сектор на страната през юли, както и неочакван ръст в разходите на строителните компании.

На отрицателна територия обаче завърши сесията в Шанхай, където Shanghai Composite изгуби 1,7% до 2 627 пункта заради подновени притеснения, че правителството ще продължи с ограниченията за банковото кредитиране и вложенията в недвижими имоти.

Най-губеща днес бе борсата в Индонезия, където Jakarta Composite потъна с 2,8% до 2 973,38 пункта заради очаквания, че в страната предстои повишение на лихвените проценти. Повод за тях станаха данни за инфлацията вчера, които показаха, че индексът на потребителските цени е ускорил темпото си на годишен ръст до 6,22% през юли в сравнение с 5,05% през юни и 1,6% преди година.

Целта на централната банка на Индонезия е да поддържа инфлацията в границите от 4% до 6% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още