IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците няма да могат да пращат мейли и съобщения чрез BlackBerry в ОАЕ

В неделя властите в страната обявиха, че забраняват ползването на някои услуги на смартфона

18:45 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Чужденците няма да могат да пращат мейли и съобщения чрез BlackBerry в ОАЕ

Обявената в неделя забрана на властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) върху ползването на електронна поща, изпращането на съобщения и сърфиране в интернет през BlackBerry ще се отнася и за чуждестранните посетители в страната, предаде АР, позовавайки се на съобщение на местния телекомуникационен регулатор.

От производителя на смартфона – канадската компания Research in Motion, досега не са коментирали плана за прекратяване на услугите.

Според властите в ОАЕ някои характеристики на BlackBerry не са съобразени със законите на страната, което предизвиква „опасения от правен и социален характер, както и такива за националната сигурност“. Става дума основно за начина, по който BlackBerry работи с данни, които са криптирани и се изпращат чрез сървърите на RIM в чужбина.

Според критици на забраната тя е начин консервативното правителство на страната да осъществява по-голям контрол върху съдържание, което властите определят като политически или морално осъдително.

Първоначално при обявяването в неделя на забраната, която се предвижда да влезе в сила от 11 октомври, телекомуникационният регулатор не отговори на въпросите за смартфоните, които са абонати на чуждестранен оператор. Днес обаче е било обявено, че забраната ще се отнася за всички потребители в страната.

От своя страна властите в Саудитска Арабия също планират налагането на забрана върху услуги на BlackBerry, но само върху изпращането на съобщения.

Миналата година от RIM критикуваха нареждане на държавния мобилен оператор на ОАЕ – Etisalat, съгласно което потребителите на компанията, притежаващи BlackBerry, трябваше да инсталират софтуер, описан като подобрение на услугите. Тестове обаче показаха, че свалената програма всъщност дава на властите достъп до лична информация, запазена на телефона. От RIM обясниха на потребителите си как могат да махнат софтуера.

По данни на телекомуникационния регулатор на ОАЕ в страната има 500 хил. потребители на BlackBerry.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още