IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Южна Корея нарасна с 1,5% през второто тримесечие

Въпреки икономическия растеж строителният сектор на азиатската държава се свива

10:53 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Южна Корея нарасна с 1,5% през второто тримесечие

Икономиката на Южна Корея е продължила да расте и през второто тримесечие, но със значително по-бавни темпове спрямо предходните тримесечия. През миналата година Южна Корея, заедно с Австралия, Китай и Чехия, бяха сред малкото страни, които успяха да избегнат рецесия.

Намаляването на разходите на правителството и свиването на строителния сектор са основните причини за по-слабия растеж на корейската икономика през второто тримесечие. Тя нараства с 1,5 на сто спрямо първото, когато брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличи с 2,1 на сто.

Това загатва, че централната банка на Южна Корея вероятно няма да прибягва до затягане на паричната политика до края на тази година, пише Wall Street Journal. Бързите темпове на растеж на икономиката на страната, подкрепен от скока в износа и в местното потребление, накараха централната банка да вдигне неочаквано основния лихвен процент в страната от 2% на 2,25% по-рано през този месец.

БВП на Южна Корея се е увеличил със 7,2% в сравнение с второто тримесечие на 2009 г., след като през първото нарасна с 8,1% на годишна база.

Все пак растежът на южнокорейската икономика надмина прогнозирания от пазарни анализатори ръст от 1,1% на тримесечна и 6,6% на годишна база.

За цялата 2010 г. централната банка очаква експортно-ориентираната икономика да нарасне с 5,9%, след като отчете ръст от 0,2% през 2009 г.

Фабричният сектор нараства с 5,1% през второто тримесечие, а износът – 7,1 на сто. Разходите в частния сектор скачат с 0,8%, докато тези на правителството записват минимален ръст от 0,1 на сто.

Добавената стойност в строителния сектор обаче отчита значителен спад от 3,4 на сто спрямо първото тримесечие. Причината за това се крие главно в спада на строителството на нови жилища.

Икономиката на Южна Корея е четвъртата по големина в Азия и 12-та по големина в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още