IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar почти удвои печалбата си през последната година

Най-големият производител на строителна техника в света обяви положителен резултат от 707 млн. долара за второто тримесечие

16:51 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Caterpillar почти удвои печалбата си през последната година

Най-големият производител на строителна техника в света Caterpillar съобщи, че е увеличил с близо 100% печалбата си през последната година и коригира нагоре очакваните финансови резултати за тази година заради повишеното търсене на ключови за Caterpillar пазари.

Базираната в Илинойс компания е един от компонентите на Dow Jones IA, като резултатите й се считат за ключови за състоянието на строителния сектор в световен мащаб.

Нетната печалба на Caterpillar за трите месеца до края на юни се увеличава до 707 млн. долара, или 1,09 долара на акция, спрямо 371 млн. долара, или 60 цента на акция, за второто тримесечие на 2009 г.

Приходите й са скочили с 31% на годишна база до 10,4 млрд. долара.

Средните прогнози на анализатори бяха за по-малка печалба на акция от 83 цента на базата на приходи от 9,6 млрд. долара.

„Ние сме силно фокусирани върху три неща тази година - значително увеличаване на производството в отговор на нарасналото търсене, особено в развиващите се икономики, агресивно управление на разходите и по-добро управление на паричния поток.“ Това е заявил главният изпълнителен директор на компанията Дъг Оберхелман, цитиран от MarketWatch.

Caterpillar повиши и прогнозните си финансови резултати за цялата 2010 г., като очаква печалба на акция от 3,15 до 3,85 долара спрямо 2,50 до 3,25 долара досега. Това също надмина очакванията на пазарните анализатори.

Ръководството на компанията очаква производството да продължи да расте и през втората половина на тази година. Акциите на Caterpillar обаче поевтиняват с 0,4% до 66,58 долара за брой в самото начало на сесията на Нюйоркската фондова борса днес. От началото на тази година те са поскъпнали със 17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още