IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ се покачват

Липсата на нови работни места и нестабилния жилищен пазар остават най-големите предизвикателства пред американското правителство

16:23 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Молбите за помощи при безработица в САЩ се покачват

Повече от очакваното американци са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица, което подчертава за пореден път влошеното състояние на пазара на труда в най-голямата икономика на света.

Вчера председателят на Федералния резерв Бен Бернанке изрично предупреди, че безработицата в САЩ ще остане висока на ниво над 7% поне до края на 2012 г., което ще пречи на растежа на американската икономика.

Първоначалната безработица в САЩ се е повишила до 464 хил. души в рамките на седмицата до 17 юли, което надмина значително прогнозираното от пазарните анализатори увеличение до 449 хил. души.

Това е с 37 хил. повече спрямо предходната седмица и най-високото ниво от началото на този месец.

Американската икономика е закрила около 8,5 млн. работни места по време на рецесията през 2008 г. и 2009 г.

Липсата на нови работни места и нестабилното състояние на жилищния пазар остават най-големите предизвикателства пред американското правителство и Федералния резерв, въпреки че американската икономика започна да расте в средата на миналата година.

Средната стойност на новите молби за помощи при безработица за последните четири седмици възлиза на 456 хил. в сравнение с близо 455 хил. за предходните седем дни.

Броят на хората, които са получавали помощи за безработица поне две седмици, намалява с 223 хил. до 4,49 млн. за седмицата до 10 юли.

Американският сенат одобри вчера плана за удължаване на програмата за извънредно подпомагане на безработните лица в САЩ, от която се ползват 2,5 млн. души в страната. Законопроектът обаче трябва да бъде одобрен и от Конгреса, преди да може да бъде подписан от американския президент Барак Обама.

Безработицата в САЩ се понижи до 9,5% през юни, след като стигна рекордното за последните близо 30 години ниво от 10,1% през октомври 2009 г.

Щатският долар поевтинява силно с 0,8% срещу еврото днес, като към 16:20 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2856 долара за евро. Повод за поскъпването на единната валута дадоха добрите данни за растежа в частния сектор на еврозоната през юли по-рано днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още