IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси остават на отрицателна територия

Борсата в Сидни записа доста лошо представяне, след като стана ясно, че в Австралия ще има предсрочни избори

12:16 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси остават на отрицателна територия

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха силно за втора поредна сесия днес и последваха негативизма на щатските и европейските борси от края на миналата седмица.

Лошите икономически данни и тримесечни отчети от края на миналата седмица, както и понижението на кредитния рейтинг на Ирландия, разклатиха увереността на инвеститорите в икономиката. Това натежа най-силно върху акциите на компаниите от потребителския сектор, предаде Bloomberg.

Финансовите пазари в Япония бяха затворени заради честването на национален празник. В петък Nikkei 225 потъна с близо 3%, завършвайки седмицата със спад от 1,8%, заради слабите икономически данни за страната от последните дни и разпродажбите при японските износители.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific excluding Japan потъва с 1,1% до 390,6 пункта днес. Той е изгубил 6,2% от началото на тази година заради влошените перспективи пред световната икономика и мерките на китайското правителство за ограничаване на кредитирането и растежа на цените на имотите.

В Австралия S&P/ASX 200 потъна с 1,5% до 4 358,30 пункта, докато в Нова Зеландия NZX 50 загуби 0,7% до 2 964,60 пункта. Австралийският премиер Джулия Гилард насрочи дата за парламентарни избори на 21 август, след като преди три седмици стана първата жена-премиер в историята на Австралия. Тя планира сериозни промени в политиката на страната и обяви, че иска да получи вот на доверие от избирателите за тях.

Главният индекс на борсата в Хонконг - Hang Seng, губи 0,8% до 20 090,95 пункта, докато в Южна Корея Kospi отстъпи с 0,4% до 1 731,95 пункта. Най-големи бяха пониженията при добивните и технологичните компании. Тайванският индекс Taiex на свой ред отстъпи с 0,2% до 7 649,83 пункта.

В Китай Shanghai Composite обаче нарасна силно с 2,1% до 2 475,42 пункта, минавайки на положителна територия за първи път през последните три сесии. Най-добре се представиха компаниите от сектора на недвижимите имоти и строителството, след като стана ясно, че местните власти в Китай ще инвестират повече средства за постояването на жилища от по-нисък ценови клас.

Премиерът на Китай Уън Дзябао заяви в петък, че правителството В Пекин ще поддържа последователна и стабилна макроикономическата политика през втората половина на тази година. Той отдаде забавянето на икономическия растеж на страната през второто тримесечие на активното регулиране от страна на правителството.

В началото на миналата седмица стана ясно, че китайската икономика е забавила темповете си на растеж до 10,3% през второто тримесечие спрямо 11,9% през първите три месеца на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още