IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова поредица от противоречиви данни за икономиката на САЩ

Индустриалното производство нараства, първоначалната безработица намалява, но промишлеността донесе неприятна изненада

16:40 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нова поредица от противоречиви данни за икономиката на САЩ

Днешният ден донесе нова поредица от разнопосочни данни за състоянието на американската икономика, в която все пак преобладават позитивните нюанси. Те са свързани с увеличаване на индустриалното производство и спад в първоначалната безработица.

На негативния полюс обаче останаха промишленото производство и натовареността на производствения капацитет.

Индустриалното производство през юни е нараснало с 0,1 на сто на месечна база при очаквания за спад от 0,1 на сто. Показателят обаче се забавя значително спрямо май, когато отчете ръст от 1,3 на сто. На годишна база индустриалното производство е нараснало с 8,2 на сто.

Капацитетът на натоварване на производството остава доста нисък – едва 74,1 на сто, което е над средната стойност на показателя за последните години от 80,6 на сто, предава Market Watch.

Промишленото производство обаче се е понижило с 0,4 на сто през юни, отчитайки първо понижение от февруари тази година, което поднесе неприятна изненада.

Днес стана ясно още, че първоначалната безработица в САЩ се е понижила през последната седмица. Подадените молби за помощи при загуба на работа са намалели с 29 хил. до 429 хил. броя. Това е най-ниското ниво от август 2008 година. Предварителните очаквания бяха за 445 хил. нови молби за помощи.

Според анализатори, за да може да се говори за стабилизиране на пазара на труда в САЩ, показателят трябва да падне под 400 хил. подадени молби, което може и да се случи през следващите седмици.

Поредицата от данни днес бе допълнена от индекса на производствените цени. Той понижава стойността си за трети пореден месец, воден от поевтиняването на енергийните продукти и храните. Показателят пада с 0,5 на сто през юни след отстъпление от 0,3 и 0,1 на сто съответно за май и април.

Цените на храните са паднали с 2,2 на сто, отчитайки най-голям спад от април 2002 година насам. Енергийните продукти пък са поевтинели с 0,5 на сто, показва статистиката.

След поредицата от данни американският долар спря острия си спад срещу еврото днес, който изведе единната валута до двумесечен връх. След достигането на 1,2880 EUR/USD непосредствено преди новините, към 16:30 часа едно евро се разменя за 1,2860 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още