IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария иска да купи собственика на MKB Unionbank

Основните спорове в момента са за цената на сделката, сочат информации в унгарската преса

13:58 | 15.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Унгария иска да купи собственика на MKB Unionbank

Немската банка Bayerische Landesbank планира да продаде унгарското си поделение MKB, като най-вероятният купувач е унгарското правителство, съобщава portfolio.hu. По този начин се потвърждават слуховете за сделка, които витаят от доста време.

Към момента обаче двете страни имат различия относно цената на финансовата институция. Немската банка не е склонна да се раздели с MKB за по-малко от 1 млрд. евро, докато правителството няма желание да плати повече от 300 млн. евро по сделката, посочва изданието.

Според информацията в MKB вече се водят разговори за това как банката може да стане държавна, но това са само слухове. Към момента, съгласно споразумение с Брюксел, MKB може да бъде готова за присъствие на капиталовите пазари през 2013 година, но ако стане държавна този въпрос може би вече няма да е от толкова голямо значение.

Причината за това е, че немската банка получи финансова помощ от Германия в разгара на финансовата криза. В замяна на това финансовата институция трябваше да започне реорганизация, а за да бъдат покрити и задълженията, вариантите са или организиране на IPO или разпродажба на активи.

Спекулациите относно намеренията на правителството за закупуване на МКВ се подклаждат от постоянните срещи между мениджмънта на Bayerische Landesbank и премиера на Унгария Виктор Орбан и хора от икономическото министерство.

В България унгарската банка МKB е собственик на банка MKB Юнионбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Deripaska
преди 14 години
Скоро може да си имаме още една държавна банка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още