IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите в САЩ пазаруват по-малко и през юни

Продажбите на дребно намаляват за втори пореден месец, и то два пъти по-силно от очакваното

16:32 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителите в САЩ пазаруват по-малко и през юни

Потребителите в САЩ са ограничили своите покупки на дребно за втори пореден месец през юни, и то два пъти повече от очакваното. Това показаха днешните данни на Бюрото за икономически анализи в САЩ, които загатват, че потребителските разходи вероятно няма да имат голям принос за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие.

Продажбите на дребно в страната са намалели с 0,5% на месечна база през юни до 360,2 млрд. долара, след като през май се свиха с 1,1%. Очакванията на икономистите бяха за по-малък спад в търговията на дребно от 0,2 на сто. В сравнение с нивата си от юни 2009 г. оборотът на веригите за търговия на дребно е нараснал с 4,8 на сто.

Най-много през последните 12 месеца са се увеличили продажбите на бензиностанциите и дистрибуторите на автомобили.

Ако се изключат тези две категории, индексът на продажбите на дребно отчита спад от 0,1% на месечна база до близо 300 млрд. долара. В сравнение с юни 2009 г. те са се увеличили с 5,5 на сто.

Потребителските разходи са важни за възстановяването на щатската икономика, защото са източник на около две трети от БВП на страната. Намаляването на продажбите на дребно през последните два месеца и забавянето на активността във фабричния сектор и сектора на услугите чертаят по-слаб растеж на БВП през второто тримесечие.

Икономическият растеж на САЩ през първото тримесечие възлезе на 2,7% спрямо последите три месеца на 2009 г. Окончателните данни се оказаха доста под първоначалните оценки за увеличение на БВП с 3,2% на тримесечна база.

Щатският долар поскъпва с 0,2% срещу еврото днес, напредвайки за трети път през последните четири сесии. Към 16:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2699 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още