IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега Русия не се отказва от посредниците при природния газ

Предстои регулаторен одит на газоразпределителните дружества, заяви министър Трайчо Трайков

14:34 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Засега Русия не се отказва от посредниците при природния газ

Срещаме разбиране от руска страна относно искането на България за отпадане на посредниците при търговията с природен газ, но засега няма решение на Русия това да стане. Това коментира днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във връзка с вървящите активно напоследък преговори между двете страни относно продължаване на договора за доставки на руски газ.

Вчера изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов беше в Москва именно за такива разговори с ръководството на Газпром, но днес Трайков не коментира конкретните резултати от тях.

Относно започналата в началото на седмицата по негова препоръка проверка на цените за бита на газоразпределителните дружества (най-голямото от които е „Овергаз“) Трайков посочи, че сега приключва проверката за правилното прилагане при ценообразуването на решенията на ДКЕВР.

По думите на министъра възвръщаемост върху собствения капитал от 15% и надценка от около 30% - каквито са предварителните данни от проверката – не са толкова високи, като се има предвид необходимостта от влагане на големи инвестиции за строеж на газоразпределителна мрежа.

„Въпросът е дали това е минимално необходимото и дали може да се работи по-евтино“, допълни Трайков.

Вторият етап от проверката на ДКЕВР на газоразпределителните дружества ще представлява регулаторен одит, съобщи Трайчо Трайков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още