IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директните инвестиции в имоти в Европа с ръст от 15% за тримесечието

Повишението спрямо същия период на 2009 г. пък е 80%

10:25 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Директните инвестиции в имоти в Европа с ръст от 15% за тримесечието

Икономическото възстановяване достигна и до пазара на имоти в Европа, като тласък на инвестиционната активност в сектора, сочи доклад.

Директните инвестиции в бизнес имоти на Континента през второто тримесечие са на стойност 23 млрд. евро, което е ръст от 15% спрямо първото тримесечие, когато те бяха 20 мрлд. евро, се казва в доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Повишението спрямо същия период на 2009 г. пък е 80%.

Въпреки това на база шестмесечие обемът от сделките остава непроменен на стойност от 43 млрд. евро.

Общото възстановяване и подобрената ликвидност на разположение за покупки с по-голям обем продължават да се проявяват на пазара, който отчита повишен брой от сделки.

Според компанията през второто полугодие сделките ще се повишат с 35% и ще достигнат 100 млрд. евро до края на годината.

Сред първокласните активи Великобритания води възстановяването, както по отношение на инвестиционни обеми, така и като ценова корекция, представлявайки 40% от общия инвестиционен обем в Европа.

Обемът от сделки на Острова се повиши с 30% през второто тримесечие спрямо първото и достигна 9 млрд. евро. Инвестиционният интерес остава стабилен, въпреки че напоследък отчете лек спад поради схващането, че цените се повишиха прекалено много спрямо слабата икономическа обстановка и ситуацията на наемния пазар.

“Видяхме силен ръст на активността и цените досега тази година, особено за първокласните имоти в Лондон”, коментира Джулиън Стокс, директор Капиталови пазари в Англия в JLL.

„Въпреки това през последните седмици забелязах лека промяна в нагласата и балансът между купувачи и продавачи се промени. Очаквам, че движението в доходността през следващите няколко месеца ще бъде минимално, а обемът в Англия ще остане същият като през 2009 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още