IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО очаквано обяви европейските субсидии за Ербъс за незаконни

От търговската организация са наредили на база на решението субсидиите да бъдат спрени незабавно

19:17 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
СТО очаквано обяви европейските субсидии за Ербъс за незаконни

Световната търговска организация (СТО) очаквано отсъди, че субсидиите, отпускани от ЕС на производителя на самолети Ербъс, са незаконни, предаде ВВС.

Жалбата по случая е подадена от САЩ преди шест години, но решението едва сега се обявява публично. От ЕС също са завели подобна жалба срещу САЩ относно помощите за Боинг.

От СТО са наредили на база на решението субсидиите да бъдат спрени незабавно.

Търговският представител на САЩ Рон Кърк е приветствал решението на организацията, заявявайки, че субсидиите са довели до загуба на пазарен дял за Боинг.

В решението на СТО се посочва, че европейските правителства нечестно са финансирали Ербъс чрез безрискови заеми, както и чрез средства за проучвания и инфраструктура.

Организацията обаче не е подкрепила всички искания на САЩ. От Ербъс подчертават, че сама по себе си програмата за оказване на помощ, базирана на заеми, които се изплащат след продажба на самолет, не е била намерена за грешна.

Предстои Европейската комисия да реши дали да обжалва решението, за което разполага с 60 дни. Това може допълнително да удължи спора.

Очаква се следващия месец СТО да се произнеса по жалбата на ЕС срещу САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още