IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия преживяха най-тежкото си тримесечие от края на 2008 насам

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific падна с близо 10 на сто, китайският пазар е най-слабият в света за 2010 година след този на Гърция

12:15 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия преживяха най-тежкото си тримесечие от края на 2008 насам

Борсите в Азия регистрираха нов спад, който допринесе за влошаване на представянето им за второто тримесечие на годината. Като основни двигатели на спада от март насам могат да се посочат дълговата криза в Европа и опитите на Китай да ограничи ръста в цените на имотите в страната.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 1,1 на сто до 112,73 пункта, което го води към най-ниското му ниво от 11 юни насам. За тримесечието показателят се е смъкнал с почти 10 на сто, което не се е случвало от последните три месеца на 2008 година насам, пише Bloomberg.

На борсата в Токио днес Nikkei 225 падна с 2 на сто до 9 382,64 пункта, достигайки седеммесечно дъно. За тримесечието индексът се е срутил с цели 15 на сто, което също не се е случвало от края на 2008 година насам. Тогава пазарите бяха подложени на натиск заради банкрута на Lehman Brothers.

Още по-негативно изглежда ситуацията в Китай, където днес Shanghai Composite изгуби 1,2 на сто до 2 398,37 пункта. Той обаче се е срутил с цели 23 на сто за последното тримесечие, което е най-големият тримесечен спад от повече от две години насам.

От началото на годината бенчмаркът е паднал с близо 30 на сто, което го нарежда на второ място сред най-слабите борсови индекси в света за 2010 година след основния индекс в Гърция. При това ниво на показателя съотношението цена/печалба на акции в него се свива до 18, което е доста ниско на фона на останалите развиващи се страни.

В Хонконг днес Hang Seng падна с 0,6 на сто до 20 129 пункта. Това донесе на показателя 5,3 на сто загуба за тримесечието и увеличи спада за полугодието на 8 на сто.

Днешната сесия донесе загуба на корейския индекс Kospi от 0,55 на сто, като показателят достигна най-ниското си ниво за последните три седмици. В Тайван Taiex падна с 1,3 на сто, а в Сингапур Straits Times се понижи с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още