IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнетите имоти в САЩ са се продавали с 27% отстъпка през първото тримесечие

Сделките с проблемни имоти са формирали близо една трета от всички продажби в страната

12:31 | 30.06.10 г.
Отнетите имоти в САЩ са се продавали с 27% отстъпка през първото тримесечие

Жилищата в процес на принудително отнемане заради неизплащани ипотеки в САЩ са се продавали средно с 27% намаление спрямо имотите без проблеми през първото тримесечие, като близо една трета (31%) от всички сделки в страната са били с такива проблемни имоти, сочат данни на RealtyTrac, цитирани от Bloomberg.

Общо 232 959 жилища, продадени през тримесечието, са с получено известие за просрочие, насрочване на търг или са били отнети от банките, посочват от базираната в Калифорния компания. Това е намаление от 14% спрямо четвъртото тримесечие и спад от 33% спрямо пика година по-рано. Средната цена на проблемните имоти е била 171 971 долара.

„Отстъпката вероятно ще остане между 25 и 30%, тъй като кредиторите внимателно управляват действията си във връзка с отнемане на нови имоти, за да избегнат наводняване на пазара“, казва Рик Шарга, старши вицепрезидент маркетинг на RealtyTrac.

„Очевидно създаваме повече имоти, които ще се продават с намалени цени, отколкото пазарът поема“, казва Шарга. През първото тримесечие банките са отнели над 250 хил. нови имота.

Продажбите на проблемни имоти са били общо над 1,2 млн. миналата година, увеличение от 25% спрямо 2008 г., сочат още данните. Подобни сделки са формирали 29% от всички продажби миналата година, което делът им нараства от 23% през 2008 г. и 6% през 2007 г.

На един „нормален“ пазар сделките с отнети имоти не би следвало да формират повече от 2% от всички продажби, посочва Шарга.

Имотите, собственост на банки, са се продавали средно с 34% отстъпка през първото тримесечие, като са формирали 19% от всички продажби на жилища в страната.

Имотите, чиито ипотеки не се погасяват или са били определени за търгове, са се продавали със средно намаление от близо 15% и са формирали 12% от всички продажби. Често кредиторите приемат по-ниска от дължимата сума по заема, посочват от компанията.

Средната цена на имотите, собственост на банките, е била 154 740 долара, а за тези с насрочени търгове или непогасявани ипотеки – 199 950 долара.

В Невада е регистриран най-високият дял от „проблемни“ продажби в САЩ, където 64% от всички сделки са били с имоти, чиито собственици са имали затруднения с изплащането на ипотеките им. Калифорния е втора с дял от 51% и Аризона трета с 50%.

Намаленията на цените на проблемните имоти са били най-големи в Охайо, Кентъки и Илинойс, където те са се продавали със средно поне 39% по-малко от имотите без ипотечни затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още