IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед изстреля всичките си патрони, но икономиката остава нестабилна

Основният лихвен процент в САЩ се очаква да остане в интервала от 0 до 0,25%, където се намира от декември 2008

08:44 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед изстреля всичките си патрони, но икономиката остава нестабилна

Фискалната криза в Европа насочи погледите на всички финансови пазари към големите нива на дълг в редица развити икономики и засили притесненията от повторна рецесия през тази година. 

Едно от най-големите притеснения е, че състоянието на щатската икономика, която е най-голямата в света, е все още нестабилно, въпреки че Федералният резерв изстреля всичките си патрони в борбата с кризата, като намали до близо нула основния си лихвен процент.

По този начин САЩ, заедно с много напреднали икономики в света, попадна в т. нар. ликвиден капан. В тази ситуация централните банки са лишени от главния си инструмент за подкрепа на икономиката и за насърчаване на заетостта, а именно – понижението на лихвените проценти.

Засега повторна рецесия изглежда малко вероятна, като прогнозите за щатската икономика сочат за ръст от 3,5% през тази година, което е над средногодишното й темпо на растеж в исторически план. Данните за заетостта в САЩ през май обаче се оказаха разочароващо слаби и показаха, че новите работни места се увеличават бавно въпреки силните темпове на растеж на икономиката през последните три тримесечия.

Междувременно финансовите проблеми на Европа доведоха до силни сътресения на фондовите борси не само на Стария континент, но и в САЩ и Азия, през последните шест седмици.

Нестабилността на световната икономика от една страна, в комбинация с волатилността на финансовите пазари предполага, че основният лихвен процент в САЩ ще се запази на сегашното рекордно ниско ниво в интервала от 0% до 0,25% и през юни. Федералният резерв на САЩ го поддържа в този интервал чрез операции на открития пазар от декември 2008 г. насам.

Лихвените проценти по дългосрочните ипотечни заеми в САЩ и държавните ценни книжа (ДЦК) гравитират около най-ниските си нива в историята, което показва, че Федералният резерв няма как да направи кредита в САЩ по-евтин. Състоянието на жилищния пазар обаче остава влошено заради голямата задлъжнялост на домакинствата и ограниченото им потребление.

Засега добрата новина е, че инфлацията в САЩ остава ниска. Това обаче се дължи до голяма степен на свитото потребителско търсене и трудният достъп до кредитиране. Несигурният икономически климат оказва влияние и върху американските компании, които пострадаха от силното поскъпване на долара през тази година.

Лихвеното решение на Федералния резерв ще стане ясно в 21:15 ч. българско време, като от изявлението на централната банка ключово значение има дали ще поднови обещанието основната лихва да остане на сегашните нива за „продължителен период от време“. Мнозинството от пазарни анализатори не очакват тя да се повиши преди края на есента на тази година.

Към 7:40 ч. българско време курсът на щатския долар срещу еврото остава без промяна, като двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2265 долара за евро. От началото на тази година доларът е поскъпнал с 14% срещу еврото и с 10% срещу британската лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още